— donderdag 28 september 2023, 13:42 | 0 reacties, praat mee

Opgesloten vrouwen in vrachtwagen bellen met Britse omroep BBC en worden gered

© ANP / Owen O'Brien

De Franse autoriteiten hebben zes vrouwen gered die vanuit een vrachtwagen contact hadden opgenomen met een journalist van de Britse omroep BBC. Die sloeg vervolgens alarm. Het gaat vermoedelijk om migranten uit Vietnam en Irak. Laatste wijziging: 28 september 2023, 13:47

De vrouwen waren volgens de BBC in paniek en hadden moeite met ademen in de vrachtwagen. Die had naar Engeland moeten rijden, maar de inzittenden kregen de indruk dat de bestuurder was omgekeerd. Het zou ijskoud zijn geweest in de wagen, waar bananen in werden vervoerd.

De inzittenden zochten daarop telefonisch contact met de journalist. Die had in 2019 al verslag gedaan over de geruchtmakende dood van 39 Vietnamese migranten in een afgesloten koelwagen in Essex. De verslaggever had toen ook veel contact met de Vietnamese gemeenschap en is mogelijk daarom nu weer gebeld.

Een van die vrouwen stuurde filmpjes en haar gps-locatie. Daaruit bleek dat de vrachtwagen zich in de buurt bevond van het Franse Dracé, iets ten noorden van Lyon. De informatie werd doorgespeeld naar journalisten in Frankrijk en de plaatselijke autoriteiten. Die konden de truck onderscheppen en arresteerden de bestuurder. Een aanklager in Villefranche-sur-Saône bevestigde later dat het voertuig afkomstig was uit Litouwen.

Bekijk meer van

BBC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.