NVJ compleet lid

— woensdag 13 december 2023, 16:55 | 0 reacties, praat mee

OpenAI gaat uitgever Axel Springer betalen voor artikelen

OpenAI gaat uitgever Axel Springer betalen voor artikelen
© ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

OpenAI gaat de Duitse uitgever Axel Springer betalen voor toegang tot artikelen van onder andere de Duitse krant BILD, Politico, Business Insider, Die Welt en andere titels. ChatGPT wordt daarmee 'verrijkt met recente en relevante content over een breed scala aan onderwerpen', zo maakt de uitgever woensdag bekend. Voor zover bekend is het voor het eerst dat OpenAI een dergelijke overeenkomst sluit met een uitgever. Laatste wijziging: 13 december 2023, 17:11

Volgens Axel Springer kan OpenAI anderzijds de ‘kwaliteit van ChatGPT aanzienlijk verbeteren’ en wordt met deze overeenkomst ‘een duurzame toekomst voor de journalistiek’ gegarandeerd.

Antwoorden die ChatGPT geeft op basis van informatie die afkomstig is van Axel Springer-titels zullen ook in de toekomst verrijkt worden met verwijzingen naar de betreffende artikelen waaruit ChatGPT put. Ook artikelen die online achter een betaalmuur zijn verschenen worden bij die verrijking gebruikt.

De taalmodellen die achter ChatGPT zullen verder getraind worden met de kopij van Axel Springer. Met de overeenkomst wil de uitgever kunstmatige intelligentie alsmede het ‘bedrijfsmodel van de journalistiek naar een hoger niveau’ tillen. OpenAI hoopt met gebruikers ‘real-time toegang te geven tot hoogwaardige journalistiek’.

Welk bedragen er gemoeid gaan met de overeenkomst is niet bekend gemaakt. Axel Springer is in Europa veruit de grootste uitgever van kranten en andere journalistieke titels.

Bekijk meer van

OpenAI ChatGPT Axel Springer

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.