— vrijdag 15 november 2019, 08:48 | 0 reacties, praat mee

Op Australisch gevangeniseiland opgesloten Koerdische journalist vrij

Op het door Australië beheerde detentie-eiland Manus zijn de leefomstandigheden vaak erbarmelijk. - © AFP / Refugee Action Coalition

De Koerdisch-Iraanse journalist Behrouz Boochani, die zes jaar werd vastgehouden op het Australische gevangeniseiland Manus, is op vrije voeten. Dat meldt de journalist zelf via Twitter. Boochani vertrok woensdag van het eiland, dat voor de kust van Papoea-Nieuw-Guinea ligt en waar Australië sinds 2012 bootvluchtelingen huisvest in afwachting van hun asielprocedure. De omstandigheden op het 2.000 vierkante kilometer grote eiland zijn zwaar en er vinden met regelmaat mensenrechtenschendingen plaats.

Boochani werd sinds 2013 op het eiland vastgehouden, nadat hij in datzelfde jaar Iran ontvluchtte. Daar werkte hij voor het Koerdische tijdschrift Werya. Hij sloeg op de vlucht na een inval in zijn kantoor. Via Indonesië probeerde hij per boot Australië te bereiken om daar asiel aan te vragen. Tijdens die reis werd hij opgepakt door de Australische autoriteiten en naar Manus gebracht. Daar schreef hij uiteindelijk een boek – No friends but the mountains – over schendingen van de mensenrechten die hij op het eiland zag plaatsvinden.

De 35-jarige journalist bevindt zich momenteel in Nieuw-Zeeland. Het land gaf Boochani een bezoekersvisum om te komen spreken op een literair festival. “Het is zo spannend om weer vrij te zijn na meer dan zes jaar”, schreef hij op Twitter.  Wat de journalist gaat doen zodra dat visum verloopt is nog niet bekend. Meer bij The New York Times

Bekijk meer van

Behrouz Boochani

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.