website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Oostenrijk wil anoniem reageren op internet uitbannen met verplichte registratie

Lars Pasveer — Geplaatst in privacy op maandag 8 april 2019, 16:54

April 2019: niet alleen het Oostenrijkse parlement gaat op de schop: ook het internet daar wordt mogelijk fundamenteel anders | Leonhard Foeger / Reuters

April 2019: niet alleen het Oostenrijkse parlement gaat op de schop: ook het internet daar wordt mogelijk fundamenteel anders | Leonhard Foeger / Reuters

Innovatie Oostenrijk staat op het punt een wetsvoorstel aan te nemen dat een einde moet maken aan anoniem reageren op internet. De voorgestelde oplossing: iedere reageerder moet verplicht zijn mobiele telefoonnummer afstaan.

Het wetsvoorstel bevat een digitalen Vermummungsverbot - het verhullen van je digitale identiteit mag dan binnen Oostenrijk niet meer. Door aan elke reactie een mobiel nummer te hangen, is de verzender eenvoudig te achterhalen.

De Süddeutsche Zeitung berichtte als eerste over het wetsvoorstel, waarvan sommigen hoopten dat het een late aprilgrap was.

De Oostenrijkse regering hoopt met de maatregel anoniem haatzaaien of andere potentieel strafbare reacties te kunnen indammen. De Süddeutsche Zeitung meldt dat websites de echte identiteit van gebruikers nog wel mogen verhullen ‘aan de voorkant’, maar moeten in geval van een politie-onderzoek de originele plaatser kunnen achterhalen.

Volgens de krant is het wetsvoorstel mogelijk een eerste stap naar een landelijke registratieplicht, gebaseerd op het mobiele nummer. Sommigen vragen zich af wat dat betekent voor mensen zonder mobieltje of hen die niet aan zo’n landelijke registratie willen meewerken.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.