— vrijdag 23 juli 2021, 09:18 | 0 reacties, praat mee

Ook Nederlandse sites dupe van storing bij Amerikaans techbedrijf

© DownDetector

Een storing bij een Amerikaans techbedrijf heeft wereldwijd websites ongeveer een uur lang platgelegd. In Nederland ging het om de sites en soms ook apps van onder andere media, banken en bezorgdiensten. Zo waren de sites van onder meer DPG Media-titels Trouw, AD en Nu.nl in de namiddag onbereikbaar.

Het gaat om een storing bij Akamai, een zogeheten contentdistributienetwerk (CDN). Bij Akamai werd een fout gemaakt bij het updaten van de instellingen van de software die het internetverkeer over de servers verdeelt, zegt het bedrijf op Twitter. Akamai liet rond 19.00 uur weten dat de problemen, na het terugdraaien van de update, opgelost waren.

Volgens de NOS wordt opnieuw duidelijk dat het internet erg kwetsbaar is omdat het afhankelijk is van maar een paar partijen. Wat zij doen kost veel serverruimte en kost dus heel veel geld. Er zijn er maar drie op dit vlak. Naast Akamai heb je nog Cloudflare en Fastly. Bij die laatste was vorige maand een storing waardoor er wereldwijd ook websites plat lagen.

Geredeneerd vanuit de gebruiker zou het wel goed zijn als er meer CDN’s zouden zijn waardoor de afhankelijkheid van maar een paar grote partijen afneemt, zegt technologie-criticus en softwareontwikkelaar Bert Hubert bij de NOS.

Bekijk meer van

Akamai

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.