— donderdag 18 februari 2010, 10:15 | 0 reacties, praat mee

RTL forceert vrijgave Irak-stukken

De Raad van State heeft premier Balkenende opgedragen om stukken uit ministerraden die handelen over politieke steun aan de inval aan Irak, aan RTL Nieuws te overhandigen. Een eerder verzoek op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) werd door Balkenende's ministerie geweigerd, zo meldt Trouw. RTL besloot daarop in hoger beroep te gaan. Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein zegt het 'jammer' te vinden dat de informatie komt nadat de commissie Davids al heeft gerapporteerd. Maar hij is blij dat er 'een belangrijke, principiële zege voor het recht op openbaarheid' is behaald. Er worden geen inhoudelijke informatie of persoonlijke beleidsopvattingen geopenbaard, maar procedurele stukken. Verslagen en notulen van de ministerraad hoeven van de Raad van State niet te worden overhandigd. Klein verwacht dat de stukken over een maand worden verstrekt.

Samen met NRC Handelsblad en Argos heeft RTL tevens inzage gevraagd in de onderliggende stukken van de commissie Davids. Klein: ‘Veel stukken waarover de commissie beschikte waren niet openbaar. Het debat is echter nog niet gesloten. Dus blijft het relevant om ook die stukken openbaar te kriigen.’

Volgens Klein bewijst het nu behaalde succes dat de WOB een goed middel is, maar met beperkingen. ‘Er wordt nog heel veel afgeschermd. Overheden zoeken te veel naar argumenten om gegevens toch nog onder de pet te houden.’

Bekijk meer van

WOB wob RTL Irak

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.