— maandag 21 oktober 2019, 10:53 | 1 reactie, praat mee

Onenigheid over jury Persprijs Rotterdam

© Peter de Jong | Novum

Bart Verkade, zakelijk directeur van DPG Media, heeft aangegeven niet naar de uitreiking van de Persprijs Rotterdam te komen zolang strafpleiter Inez Weski de jury voorzit. Zij zou het niet zo nauw nemen met het begrip persvrijheid. Dat heeft hij in een brief op persoonlijke titel, die Villamedia heeft ingezien, laten weten aan het bestuur van de persprijs.

Verkade meldt in de brief dat Weski namens één van haar cliënten zou aansturen op gijzeling van een Rotterdamse journaliste, ‘in een poging haar te dwingen informatie prijs te geven als getuige in een strafzaak. Daarover is enkele dagen na de uitreiking van de Persprijs een cruciale zitting bij het Gerechtshof.’ Verkade beaamt desgevraagd dat het gaat om een journaliste van het AD Rotterdams Dagblad, maar wil daar verder niets over kwijt om haar privacy te waarborgen.

Verkade, oud adjunct-hoofdredacteur van het Rotterdams Dagblad, schrijft verder dat het hem ook zorgen baart dat Weski de advocaat is van ‘de meest gezochte en misschien wel meest gewetenloze crimineel die ons land ooit heeft gekend’. Weski was toen de brief werd verstuurd nog actief als advocaat van de voortvluchtige Ridouan T., maar legde de verdediging vorige week per direct neer omdat het proces volgens de advocate niet eerlijk verliep.

Verkade in de brief: ‘Je zult mij niet horen zeggen dat bepaalde verdachten geen recht hebben op een advocaat, of dat een strafpleiter niet al haar talenten moet inzetten voor de verdediging van haar cliënten. Voor mij is het onverteerbaar dat juist deze advocate niet alleen jurylid is van een prijs die wordt toegekend voor de beste vrije, onafhankelijke journalistiek van deze stad, maar ook nog eens als voorzitter daarvan degene zal zijn die het woord voert en de prijs overhandigt.’

Het bestuur van de Stichting RD Persprijs zegt ervan overtuigd te zijn dat de zaak ‘heel wat genuanceerder ligt’. Naar aanleiding van de brief van Verkade heeft het bestuur contact opgenomen met Weski. ‘Er is volgens haar geen sprake van dat ze een journaliste wil laten gijzelen of afbreuk wil doen aan het ook door haar gerespecteerde fenomeen “bronbescherming”’, laat voorzitter van de stichting, Leo Pronk weten. ‘Zonder in al te veel details te treden heeft ze ons in elk geval gerust gesteld.’

Verkade is dat niet. ‘Als journalisten worden gedwongen een verlengstuk te worden van het justitieel apparaat (of het nu a charge, of a décharge is), dan is de persvrijheid wel degelijk in het geding.’

Weski is sinds 2017 voorzitter van de Persprijs Rotterdam en reikt de prijs, waarvoor onder anderen AD-journalist Peter Groenendijk en fotograaf Sanne Donders genomineerd zijn, op 30 oktober uit in Arminius in Rotterdam. ‘Het bestuur en de overige juryleden staan daar met volle overtuiging achter, inclusief diegenen die een omvangrijke bagage aan journalistieke ervaring, rechtsstatelijk besef en persvrijheidsidealen met zich meedragen’, aldus Pronk.

Praat mee

1 reactie

Ruud Rogier, 21 oktober 2019, 14:09

Toen het Brabants Dagblad besloot om alle fotografie aan nog maar een bureau te gunnen werd mij te kennen gegeven door de redactie gelieve niet meer aanwezig te zijn als fotojournalist bij onderwerpen die door dat bureau in beeld gebracht werden. Neemt niet weg dat Bart Verkade in dit geval, de Persprijs, groot gelijk heeft. Heeft uiteraard ook veel meer exposure om je te profileren als hoeder van de Persvrijheid.
Ruud Rogier

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.