— woensdag 6 mei 2009, 09:15

‘Onderzoeksjournalistiek in de knel’

In Groot-Britannië hebben journalisten een speciale overheidscommissie gewezen op de groeiende juridische kosten die samenhangen met onderzoeksjournalistiek. Uit vrees voor procedures worden sommige controversiële verhalen niet langer uitgeplozen. Een krant als The Guardian gaf 90.000 pond (ruim 100.000 euro) uit om een artikelenreeks over belastingontduiking tot in detail te controleren. "Als het om zulke bedragen gaat, hoeft het geen betoog dat in de toekomst nog maar weinig organisaties dergelijke journalistiek zullen uitvoeren, als er zo'n prijskaart aan hangt", aldus Guardian-journalist Alan Rusbridger. Nog los van deze kosten blijken zelfs verkennende activiteiten onderzoeksjournalisten vrijwel direct juridische dreigementen op te leveren. Journalist Ian Hislop van Private Eye noemt "privacy de nieuwe smaad". Een journalist van zijn tijdschrift stelde vragen over het hoofd IT van de Britse zorgverzekering NHS. Hij kreeg een brief van een advocatenkantoor daarmee te stoppen, vanwege privacy. "Smaad is te ingewikkeld, maar om mensen het zwijgen op te leggen noem je het dan maar inbreuk op de privacy", aldus Hislop. In een echo van de affaire Wolfsen blijken regionale kranten in Engeland gevoelig voor dreigementen: ook daar zijn gemeenten lucratieve adverteerders, die al snel dreigen advertenties terug te trekken bij onwelgevallige berichten.

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.