— dinsdag 13 april 2021, 14:39 | 0 reacties, praat mee

Onderzoek naar oud-chef NCTV na intimiderende sms’jes richting NRC-journalisten

Justitie-minister Grapperhaus, met in de achtergrond huidig nationaal coördinator Pieter-Jaap Aalbersberg | ANP

Recente uitspraken richting journalisten van NRC door Paul Abels, voormalig chef bij Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, zijn aanleiding voor een disciplinair onderzoek. Demissionair minister Grapperhaus heeft tijdens het vragenuurtje in de Kamer zo'n onderzoek aangekondigd, meldt journalist Auke van Eijsden van het Nederlands Dagblad. Laatste wijziging: 9 maart 2022, 11:21

Abels haalde enkele dagen geleden per sms verhaal over een artikel bij NRC over het (dis)functioneren van de NCTV.

De terreurbestrijder zou zichzelf veel macht toeëigenen, slechts enkele analisten zouden intern de dienst uitmaken en andere meningen worden stelselmatig genegeerd, schreef NRC. Verder zou NCTV burgers volgen via sociale media, met gebruikmaking van nep-accounts.

Het gaat daarbij om honderden activisten, maar ook politici. Intern zou er al langere tijd onenigheid over de inzet van deze methodiek zijn. Het gebruik van deze nep-accounts zou zijn opgeschort, zolang de vraag onbeantwoord is of dit juridisch mag.

Abels benaderde journalisten die bij het artikel betrokken waren en stelde dat bepaalde zinnen uit het artikel moesten verdwijnen. De oud-chef schepte op dat hij “als oud-inlichtingenman” kon verzekeren dat het achterhalen van bronnen “weinig moeite zou kosten”.

De zinnen die Abels verwijderd wilde zien zouden een justitieel bronnen-onderzoek kunnen uitlokken. “Voor de veiligheid van je bronnen” zouden die er kortom beter uit kunnen, aldus Abels per sms. NRC liet de zinnen ongemoeid.

Grapperhaus erkende in een gisteren verstuurde Kamerbrief dat de wijze waarop NCTV met persoonsgegevens omgaat ‘juridisch kwetsbaar is’. Hij verwijst naar een interne studie naar ‘taken en grondslagen’ van het werk van de coördinator.

“De conclusie van dit project luidde in februari 2021 dat het identificeren en analyseren van dreigingen en risico’s op het gebied van terrorisme en nationale veiligheid, juridisch kwetsbaar is en versterking behoeft indien daarbij (bijzondere) persoonsgegevens worden verwerkt op basis van eigen openbare bronnenonderzoek”, aldus Grapperhaus.

“Daarnaast verzamelen de analisten gegevens over wat burgers doen en denken, met wie ze omgaan en wat ze geloven, en slaan die op. Niemand weet voor hoelang. Het ‘vuile systeem’ wordt regelmatig gewist, wat de werkwijze nog oncontroleerbaarder maakt”, schreef NRC.

De NCTV stelde in een verklaring ‘geraakt’ te zijn dat “medewerkers en werksituaties herleidbaar aan de orde komen” in het NRC-artikel. Een interview dat huidig nationaal coördinator Pieter-Jaap Aalbersberg aan NRC haf zou “nauwelijks [terug te zien zijn] in het beeld dat het artikel van onze organisatie schetst”, aldus NCTV.

Het artikel leidde tot Kamervragen”. Justitie, dat toezicht op het functioneren van NCTV moet houden, deed dat nooit.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.