— dinsdag 21 maart 2017, 18:31 | 0 reacties, praat mee

Ondernemingskamer wijst eisen Talpa en directie af

De Ondernemingskamer wijst alle eisen van Talpa, de oude raad van bestuur van TMG en de Vereniging van Effectenbezitters af. De overname van TMG door het consortium van het Vlaamse Mediahuis en VP Exploitatie is volgens de spelregels verlopen. Feitelijk heeft het consortium TMG sinds 27 februari in handen, omdat het sinds die dag met 59 procent de meerderheid van de aandelen in handen heeft, oordeelt de Ondernemingskamer. Het is logisch dat de raad van commissarissen sinds die dag het bod van Talpa minder serieus neemt.

Daar komt bij dat de biedingen van Talpa altijd geclausuleerd waren, constateert de Ondernemingskamer. Talpa wilde haar biedingen alleen gestand doen als Mediahuis haar aandelen zou aanbieden. Talpa wilde TMG alleen hebben als het 90 en later 80 procent van de aandelen zou verkrijgen.

Sinds 27 februari wist Talpa dat dat niet reëel was. Het consortium heeft immers meerdere malen verklaard de aandelen niet aan te bieden. Daarmee was het volgens de Ondernemingskamer logisch dat de raad van commissarissen exclusief is gaan praten met het consortium en vervolgens ook overeenstemming heeft bereikt. 

De raad van bestuur, Geert-Jan van der Snoek en Leo Witkamp, vocht zijn schorsing aan bij de Ondernemingskamer. Die laat de schorsing in stand, omdat duidelijk is dat directie en raad van commissarissen lijnrecht tegenover elkaar staan. De directie kiest voor Talpa als overnamekandidaat, de raad van commissarissen voor het consortium. Toen dat een onwerkbare situatie opleverde, heeft de raad van commissarissen binnen haar bevoegdheden gehandeld om de directie te schorsen.

Met de uitspraak van de ondernemingskamer kan het overnameproces doorgaan. Eerst is de toezichthouder AFM aan zet. Die moet een oordeel vellen over de overname.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.