vlaams-nedellandse-beurs

— maandag 6 juli 2015, 11:03 | 0 reacties, praat mee

‘Onder aan de rangorde van creatieve uitingen’

© Ignace Schretlen

Ignace Schretlen (1952) is naast journalist, arts en schrijver ook kunstenaar. Al is dat onderscheid in al die hoedanigheden een beetje onzinnig. Hij zelf kijkt vooral naar de rode draad. In alle gevallen zoekt Schretlen zijn eigen weg. En stelt alles ter discussie.

Als arts publiceerde hij bijvoorbeeld over zijn huisartsenpraktijk, wat hem naast lof ook op kritiek van vakgenoten kwam te staan. Hetzelfde geldt voor zijn bijdragen aan de euthanasiediscussie. In 1999 schreef hij voor Trouw het artikel ‘Euthanasie à deux’, over een echtpaar uit zijn praktijk dat met zijn hulp gelijktijdig euthanasie pleegde. Dat het verhaal verzonnen was, werd hem daarna flink kwalijk genomen. Ter verdediging voerde hij aan dat de elementen (oud, ziek, elkaar niet willen missen) wel degelijk in zijn praktijk voor kwamen, alleen niet in de door hem beschreven samenstelling.
Recent zoekt hij de discussie op met zijn journalistieke kunstproject ‘Laagvliegers’. In de periode 2013-2015 maakte Schretlen circa 200 ansichtkaarten in een kleine oplage met tekst en beeld waarin hij het leven met de nodige ironie beziet. Inmiddels hebben het Persmuseum en het Van Abbemuseum in Eindhoven de kaarten in hun collectie opgenomen.
Schretlen: ‘Met twijfel valt te leven wanneer het lukt om jezelf soms op een afstand te plaatsen. Met een enkel zinnetje of met een beeld probeer ik de zaak te ontwrichten. Ik wil dat niets volledig klopt want er bestaat voor mij niet zoiets als een zaligmakende waarheid, waarbij we in slaap kunnen vallen.’
Dat uitgangspunt levert bijvoorbeeld kaarten op met teksten als ; Zolang een mens geen verhaal is, is hij vogelvrij…’ en ‘Omdat letters staan als bomen, waaien woorden niet weg, is taal te zeker van zichzelf om waarheid te bevatten’.
Schretlen koos ansichtkaarten uit voor zijn beelden en teksten omdat ‘ansichtkaarten en flyers onder aan de rangorde van creatieve uitingen staan. Meestal verdwijnen ze snel in de prullenmand.’
De kaarten zijn los van elkaar te lezen en te bekijken, maar Schretlen zelf herkent er wel een rode draad in. ‘Het verwijst naar eerder werk van mij.’
De tweehonderd ansichtkaarten, steeds in een oplage van 50 tot 100 stuks, zijn niet te koop. Schretlen biedt ze aan musea aan en schenkt ze aan geïnteresseerden. En hij hoopt dat er nog eens een medium is dat de ansichtkaarten van de laatste plaats van de creatieve pikorde wil afhebben.

Bekijk meer van

Ignace Schretlen

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.