website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

‘Onder aan de rangorde van creatieve uitingen’

Dolf Rogmans — Geplaatst in interview op maandag 6 juli 2015, 11:03

© Ignace Schretlen

Interview Ignace Schretlen (1952) is naast journalist, arts en schrijver ook kunstenaar. Al is dat onderscheid in al die hoedanigheden een beetje onzinnig. Hij zelf kijkt vooral naar de rode draad. In alle gevallen zoekt Schretlen zijn eigen weg. En stelt alles ter discussie.

Als arts publiceerde hij bijvoorbeeld over zijn huisartsenpraktijk, wat hem naast lof ook op kritiek van vakgenoten kwam te staan. Hetzelfde geldt voor zijn bijdragen aan de euthanasiediscussie. In 1999 schreef hij voor Trouw het artikel ‘Euthanasie à deux’, over een echtpaar uit zijn praktijk dat met zijn hulp gelijktijdig euthanasie pleegde. Dat het verhaal verzonnen was, werd hem daarna flink kwalijk genomen. Ter verdediging voerde hij aan dat de elementen (oud, ziek, elkaar niet willen missen) wel degelijk in zijn praktijk voor kwamen, alleen niet in de door hem beschreven samenstelling.
Recent zoekt hij de discussie op met zijn journalistieke kunstproject ‘Laagvliegers’. In de periode 2013-2015 maakte Schretlen circa 200 ansichtkaarten in een kleine oplage met tekst en beeld waarin hij het leven met de nodige ironie beziet. Inmiddels hebben het Persmuseum en het Van Abbemuseum in Eindhoven de kaarten in hun collectie opgenomen.
Schretlen: ‘Met twijfel valt te leven wanneer het lukt om jezelf soms op een afstand te plaatsen. Met een enkel zinnetje of met een beeld probeer ik de zaak te ontwrichten. Ik wil dat niets volledig klopt want er bestaat voor mij niet zoiets als een zaligmakende waarheid, waarbij we in slaap kunnen vallen.’
Dat uitgangspunt levert bijvoorbeeld kaarten op met teksten als ; Zolang een mens geen verhaal is, is hij vogelvrij…’ en ‘Omdat letters staan als bomen, waaien woorden niet weg, is taal te zeker van zichzelf om waarheid te bevatten’.
Schretlen koos ansichtkaarten uit voor zijn beelden en teksten omdat ‘ansichtkaarten en flyers onder aan de rangorde van creatieve uitingen staan. Meestal verdwijnen ze snel in de prullenmand.’
De kaarten zijn los van elkaar te lezen en te bekijken, maar Schretlen zelf herkent er wel een rode draad in. ‘Het verwijst naar eerder werk van mij.’
De tweehonderd ansichtkaarten, steeds in een oplage van 50 tot 100 stuks, zijn niet te koop. Schretlen biedt ze aan musea aan en schenkt ze aan geïnteresseerden. En hij hoopt dat er nog eens een medium is dat de ansichtkaarten van de laatste plaats van de creatieve pikorde wil afhebben.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.