training eu starters

— dinsdag 10 maart 2015, 14:30 | 0 reacties, praat mee

Omvangrijke rechtszaak tegen NSA

Een groep van negen Amerikaanse en internationale organisaties zijn een rechtszaak begonnen tegen de Amerikaanse inlichtingendienst NSA tegen het omvangrijke en ongericht verzamelen van internetverkeer. Onder de deelnemende partijen bevinden zich onder meer Wikimedia Foundation (de stichting achter encyclopedie Wikipedia), mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en de Amerikaanse tak van Amnesty International. Ook juristenverenigingen en organisaties die strijden voor (online) burgerrechten zijn bij de rechtszaak betrokken. Laatste wijziging: 12 maart 2015, 14:45

In een blogpost verduidelijkt Wikimedia waarom de rechtszaak volgens hen nodig is: het alomvattend aftappen van internetverkeer raakt lezers en redacteuren van de online encyclopedie en andere projecten waarbij Wikimedia betrokken is. “Privacy vormt het fundament van individuele vrijheid”, stellen Wikimedia-juristen Michelle Paulson en Geoff Brigham. De organisatie noemt privacy een universeel grondrecht dat de vrijheid van meningsuiting en samenscholing mogelijk maakt.

“Als mensen over hun schouder moeten kijken voor ze iets opzoeken, twee keer nadenken voor ze aan controversiële artikelen meeschrijven of controleerbare maar onpopulaire informatie voor zich houden, zijn Wikimedia en de wereld de verliezers”, aldus Wikimedia.

Bekijk meer van

Wikimedia Foundation NSA

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.