persveilig seminar

— woensdag 23 december 2015, 09:49 | 0 reacties, praat mee

Omstreden ‘terughackwet’ naar de Kamer

Martin Bureau / AFP

Justitie-minister Van der Steur heeft zijn wetsvoorstel Computercriminaliteit III naar de Tweede Kamer gestuurd. Binnen dit voorstel krijgt de politie het recht om in te breken op computers, tabletten of smartphones. Daarop was veel kritiek van maatschappelijke organisaties, maar de wet bevat nog steeds dit omstreden component. Laatste wijziging: 23 december 2015, 14:33

In het kader van onderzoek mag de politie data te bekijken, kopiëren of ontoegankelijk te maken. Daartoe zijn volgens privacyorganisaties lekken in software nodig - waarbij het voor de overheid van belang is dat die niet direct worden gedicht. Zo blijven álle burgers kwetsbaar.

“Het hackvoorstel heeft dus een averechtse werking op de cyberveiligheid”, stelt Bits of Freedom in een eerste reactie op het nu gepubliceerde voorstel. De organisatie concludeert dat er vrijwel niets is gedaan met de kritiek uit een omvangrijke consultatieronde. Ook organisaties als de NVJ uitten hun zorgen, onder meer over de veiligheid van bronnen, als de politie actief in computers mag rondneuzen.

Het ‘decryptiebevel’ is wel geschrapt - een verdachte zou in het originele voorstel gedwongen kunnen worden zijn wachtwoorden en decryptiesleutels te overhandigen. De bezwaren op dit element waren “zo fundamenteel van aard” dat dit onderdeel is herzien, schrijft de minister.

De hackbevoegdheid houdt niet op bij de Nederlandse grens, maar de Nederlandse recherche kan pas buitenlandse systemen binnendringen als er een rechtshulpverzoek is ingediend en duidelijk is waar de gewenste informatie zich bevindt.

Het voorstel voorziet verder in de inzet van ‘lokpubers’ (agenten die zich voordoen als tieners) en biedt volgens het ministerie waarborgen wanneer het hackmiddel ingezet kan worden. Er moet sprake zijn van misdrijven “die een ernstige inbreuk op de rechtsorde” opleveren en gemiddeld 8 jaar celstraf opleveren.

De politiehacks vereisen verder een machtiging nodig van de rechter-commissaris, op verzoek van de officier van justitie. Ook wordt de inzet van de bevoegdheid getoetst door de Centrale Toetsingscommissie, een adviesorgaan binnen het Openbaar Ministerie.

Hacks kunnen ook worden geautoriseerd voor delicten met een lagere straf van 8 jaar, maar waarbij de computer centraal staat: het verleiden van minderjarigen tot ontuchtige handelingen, het verspreiden van kinderporno (de politie mag zulk materiaal actief ontoegankelijk maken) of zogeheten DDOS-aanvallen, die websites uit de lucht proberen te halen. De recherche mag dan inbreken op een machine die daar onderdeel van is, om zo het netwerk te verstoren. Al deze situaties worden beschreven in een algemene maatregel van bestuur.

De NOS heeft een aardig interactief artikel gemaakt over de gevolgen van deze wet, mits hij ongewijzigd door de Kamer wordt aangenomen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.