— donderdag 16 juli 2009, 08:46

Omstreden Kazachse mediawet van kracht

Persvrijheidsorganisatie Reporters sans Frontières (RSF) heeft bij Kazachstan aangedrongen op intrekking van nieuwe mediawetgeving. Naast torenhoge boetes voor smaad (die uitgevers eenvoudig bankroet kunnen maken) geeft de nieuwe wet weblogs, chatsites en online winkels dezelfde status als reguliere media. Volgens de RSF maakt dat de weg vrij voor rechtszaken over uitspraken die daar gedaan worden. De regering kan op basis van de nieuwe wetgeving ook sites blokkeren, als die over verkiezingen, stakingen, demonstraties of etnische spanningen schrijven. "Deze wetgeving perkt online vrijheden in", schrijft RSF in een open brief aan de Kazachse president Nursultan Nazarbajev, die de wet op 13 juli bekrachtigde. RSF wijst Nazarbajev op artikel 20 van de Kazachse grondwet, waarin staat dat censuur verboden is en de vrijheid op informatie een onvervreemdbaar grondrecht is.

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.