website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Omroep Brabant woedend over misleidende marketingstunt Bergen op Zoom

Lars Pasveer — Geplaatst in conflict op donderdag 24 mei 2018, 09:04

ANP

ANP

Nieuws Omroep Brabant is boos over een marketingstunt van de gemeente Bergen op Zoom, die meldde dat bij werkzaamheden aan het gebouw van museum het Markiezenhof een ingemetseld boek was ontdekt. Het zou 400 jaar oud zijn, maar bleek onderdeel van een promotiecampagne, waarbij ook zogenaamde experts werden opgevoerd die met de media over onder meer conservering van het boek spraken.

Dat bleek dus allemaal onzin: doel was het museum en de collectie te promoten. Hoofdredacteur Renzo Veenstra is boos over de campagne en stelt in een hoofdredactioneel dat Omroep Brabant elke dag met volle overtuiging werkt aan het brengen van nieuws.

“Dat doen we bloedserieus. In een tijd van nepnieuws is het namelijk belangrijk dat je weet dat onze berichten deugen”, aldus Veenstra. Dat de gemeente en het museum het werkelijke plan zo lang verborgen hielden is volgens Veenstra kwalijk. Hij vindt ergens intuinen “tot daar aan toe”, maar dit gaat volgens hem verder dan enkel een 1-aprilgrap.

De gemeente en het museum vinden niet dat ze in nepnieuws hebben gehandeld. Tegenover Omroep Brabant zegt een woordvoerder: “We hebben de balans gezocht tussen de waarheid en het aantrekkelijk maken van verhalen. Er is een verschil tussen liegen en niet alles vertellen.”

Ook het Markiezenhof vindt dat de stunt, bedoeld om het museum en de collectie te promoten, niet te ver ging. “We vragen aandacht en dat is gelukt”, aldus een woordvoerder van het museum. Veenstra wil tekst en uitleg van de betrokkenen en stelt voor dat vraaggesprek uit te zenden, zodat het Omroep Brabant-publiek kan meeluisteren.

Een hoofdredactioneel bij BN/DeStem valt Veenstra bij: de overheid moet zich verre houden van nepnieuws en al helemaal geen informatie verspreiden die niet valt te checken. De krant berichtte ook over de vondt van het eeuwenoude boek.

Een jaar geleden was Dagblad van het Noorden boos over berichten die het had geschreven op basis van officiële politie-informatie. De informatie was verzonnen en enkel bedoeld om een verdachte uit de tent te lokken.

De krant voelde zich misbruikt. Het Openbaar Ministerie noemfr het bericht onderdeel van een ‘ruisstrategie’.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.