— maandag 18 mei 2020, 12:43 | 0 reacties, praat mee

Ombudsman Trouw over de kwestie waarbij de geïnterviewde na publicatie een andere herinnering heeft van een discussie

Na publicatie herinnert een geïnterviewde een discussie met een inmiddels overleden tegenstander toch ineens anders. Edwin Kreulen, de Ombudsman van Trouw, oordeelt dat er meer rekening had moeten worden gehouden met de nabestaanden en de redactie moet ook de lezer laten weten dat de geïnterviewde zich nu zelf tegenspreekt.

De kwestie draait om een interview met historicus Chris van der Heijden, naar aanleiding van de heruitgave van zijn boek ‘Grijs verleden’ waarin hij begin deze eeuw pleitte voor minder scherp onderscheid tussen ‘goed’ en ‘fout’ tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij vertelt over de felle reacties op zijn werk en over zijn tegenstander van toen, historica Evelien Gans. In een herinnering van Van der Heijden zeght hij: “Bij mijn promotie in 2011 zat ze met een deel van haar studenten achterin de zaal ‘fascist’’ te roepen.”

Verschillende lezers, onder wie familie en bekenden van Evelien Gans, protesteren op Twitter en in brieven aan de redactie. Gans zou nooit ‘fascist’ hebben geroepen tijdens de promotie van haar tegenstander.

De Trouw-medewerker had geen reden om te twijfelen aan de lezing van Van der Heijden. De chef van de bijlage Letter & Geest bevestigt dat. “De mededeling dat zoiets werd geroepen met honderd getuigen, check je minder snel dan wanneer iemand stelt dat een ander hem in het voorbijgaan op straat ‘fascist’ noemde.”

De tekst van het interview was door Van der Heijden goedgekeurd, maar daags na publicatie mailt hij zijn interviewer dat hij betwijfelt of hij in het vraaggesprek het woord ‘fascist’ heeft gebruikt. De uitspraak staat echter op tape.

Na de ophef zoekt de interviewer begin deze week zijn mailwisseling met Van der Heijden na, en concludeert dat Van der Heijden daarin zelfs stelt dat hij niet heeft gehoord wat hem is toegeroepen tijdens zijn promotie. Dat vraagt om rectificatie, zegt de interviewer. De chef van Letter & Geest vindt ook dat het rechtgezet moet worden, hoewel hij aantekent dat het geen journalistieke fout is – de geïnterviewde blijkt zich te hebben vergist.

Bekijk meer van

Trouw Ombudsman

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.