banner festival 23

— woensdag 27 juli 2022, 10:32 | 0 reacties, praat mee

Ombudsman NPO: doorvragen bij Mediastorm had “gesprek boven het anekdotische uitgetild”

NPO

NPO Ombudsman Margo Smit stelt naar aanleiding van een klacht over HUMAN-programma Mediastorm dat de presentator op momenten onvoldoende kritisch was. Het betrof een uitzending over de invloed van de 'boerenlobby' in Nederland, waarvoor een campagnestrateeg en lobbyist waren uitgenodigd. Laatste wijziging: 27 juli 2022, 10:34

Volgens de klager zou het programma ‘grove insinuaties’ en ‘achterbakse leugens’ bevatten. De klager maakte aan de redactie één voorbeeld concreet, schrijft Smit. “De eindredactie toonde de klager dat juist zijn ene concrete voorbeeld van een leugen niet klopte. De klager wilde vervolgens nog wel reactie op zijn andere klacht over de kritiekloze benadering van de gast.”

Smit legde de uitzending langs de meetlat van de journalistieke code van de NPO in een uitgebreide analyse, die vorige week is gepubliceerd.

Hoewel bij de presentator en gasten duidelijk was wanneer een mening en geen feit werd gedeeld, was doorvragen bij sommige antwoorden beter geweest, aldus de Ombudsman.

“De presentator koos ervoor om niet bij elke toelichting van de gast om onderbouwing te vragen. Als reactie op uitleg van de gast volgde doorgaans slechts ‘Ja.’, waarna werd overgegaan naar de volgende vraag om beschrijving of uitleg. Bij mogelijk controversiële beweringen van je gast moet je echter meer doen: je vraagt waarop beweringen berusten. Dat had het gesprek sowieso boven het anekdotische uitgetild”, stelt Smit.

De klager stelde verder dat geen enkele vorm van wederhoor was toegepast. Maar wederhoor is niet altijd verplicht, aldus Smit. Volgens de journalistieke code is wederhoor in elk geval noodzakelijk als beschuldigingen worden geuit.

“Plicht tot wederhoor zou hier mogelijk nodig zijn geweest bij de uitspraken over het in de protesten pompen van geld door de agrosector. Maar voor de ruimhartige steun van de sector voor de protesten was onafhankelijke, feitelijke bevestiging onder meer vanuit de bedrijven waarover het ging”, aldus Smit.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.