e learning nvj

— woensdag 9 mei 2012, 13:45

OM: welwillender richting pers

Met ingang van mei zal het Openbaar Ministerie (OM) op andere wijze berichten over lopende onderzoeken en strafzaken. Het blijft daarbij van belang dat de privacy van slachtoffers en verdachten in stand blijft, ook als het om bekende Nederlanders gaat. Door de groei in sociale media en de toegenomen diversiteit aan mediatypen zal het OM per zaak de afweging maken wanneer informatie kan worden gedeeld. Het OM en de politie zullen daarbij een "pro-actief en alert communicatiebeleid" voeren, belooft het OM. Vanwege het permanente karakter van internet is zorgvuldigheid van belang en zijn aanvullingen soms nodig om beeldvorming te corrigeren. "Grote belangstelling voor een bepaalde zaak en onjuiste berichtgeving in de media kunnen reden zijn een persbericht uit te brengen", aldus het OM. Laatste wijziging: 10 mei 2012, 18:30

Het OM stelt dat een journalist die een stuk wil baseren op onjuiste informatie in voorkomende gevallen van extra informatie kan worden voorzien, als alternatief voor simpelweg geen commentaar te geven.

“Door actief informatie te verstrekken in plaats van ‘geen mededelingen’ te doen verschijnt dan óf geen verhaal in de media óf het juiste verhaal. Het verstrekken van deze extra informatie kan echter tot gevolg hebben dat de pers door gegevens te combineren de identiteit van een verdachte weet te achterhalen. Vanzelfsprekend wordt in die gevallen een afweging gemaakt of de situatie de mogelijke schending van de privacy van een verdachte rechtvaardigt”, aldus het OM.

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.