website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Ollongren: Geen wet voor Facebook in strijd tegen nepnieuws

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 22 februari 2019, 09:25

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Foto: ANP / Bart Maat

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Foto: ANP / Bart Maat

Nieuws Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken voelt er niets voor sociale media die een rol kunnen spelen in de verspreiding van nepnieuws aan wetten en regels te binden. Dat stelde ze donderdag in een Kamerdebat. Ollongren sluit wetgeving niet uit, maar wil dat sociale media eerst de tijd krijgen problemen zelf aan te pakken.

Ollongren reageerde op uitspraken van Edo Haveman, het hoofd beleid voor Nederland bij Facebook. Haveman juicht wetgeving op het gebied van politieke advertenties op sociale media juist toe. Hij vindt dat er sprake is van een vacuüm. “Op het moment is het nog altijd zo dat we eigen verantwoordelijkheid moeten nemen en zelfregulering moeten toepassen”, zei hij woensdag tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer.

Wetgeving in het leven roepen die sociale media moet binden is volgens Ollongren te makkelijk. De minister vindt dat techreuzen met zulke wetten hun eigen verantwoordelijkheid ontlopen. “Wetgeving is misschien wel makkelijker dan zelfregulering”, aldus de minister, die stelt dat het gevaar bestaat dat techbedrijven niet meer zullen doen dan de wet voorschrijft.

Deze week stelde een Britse commissie die onderzoek doet naar desinformatie en nepnieuws juist voorstander te zijn van regelgeving. Social media platforms zouden ook verplicht moeten worden om zich te houden aan nieuwe ethische codes om de verspreiding van nepnieuws en misbruik van gebruikersdata tegen te gaan. Meer bij NU.nl

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.