— woensdag 18 mei 2022, 16:04 | 0 reacties, praat mee

Olaf Koens was verbaasd over rechtszaak na arrestatie in Turkije

Olaf Koens en Pepijn Nagtzaam werden vorige week door een Turkse rechtbank vrijgesproken, nadat ze in september 2021 kortstondig waren opgepakt vanwege het betreden van militair gebied in het land. Koens zegt in gesprek met Villamedia dat het hem verbaasde dat er überhaupt een rechtszaak kwam. Laatste wijziging: 19 mei 2022, 09:13

De aanhouding van de twee journalisten gebeurde op 27 september 2021, in de buurt van de grens tussen Turkije en Griekenland.

“We waren bezig met een verhaal over pushbacks en op zoek naar mensen die ons daar iets over konden vertellen. In een grensgebied moet je natuurlijk altijd een beetje voorzichtig zijn, maar we reden op een plek die ik eigenlijk wel kende. Ik was daar namelijk in 2020 ook al geweest. Toen had ik geen problemen, maar nu dook er opeens een militair op uit het niets.”

“In soortgelijke gevallen wordt de commandant erbij gehaald. Die zegt dan dat je de volgende keer beter moet uitkijken en dan kun je gaan. Nu werden we echter aangehouden en aan de civiele autoriteiten overgedragen.”

‘Het was zo extreem duidelijk’
Nagtzaam en Koens hoefden niet lang op hun vrijlating te wachten, maar kregen kort daarna wel te horen dat de Turkse openbaar aanklager had besloten om er een zaak van te maken.

“Dat verbaasde me wel”, zegt Koens. “Ik weet dat het eerder met andere collega’s is gebeurd, maar het was zo extreem duidelijk dat we daar niks verkeerds hadden gedaan. Als je een militair gebied betreedt moet er normaalgesproken op zijn minst een waarschuwingsbord staan. Maar dit is een openbaar gebied dat opeens militair gebied wordt, zonder dat je het goed kunt zien. Je kunt het vergelijken met een autorit langs de Waddenzee, over de dijk. Opeens zegt iemand: ‘Wacht eens even, dit is militair gebied.’”

Koens en Nagtzaam werden vrijgesproken, omdat ze niet onder valse voorwendselen een militair gebied wilden betreden. Koens laat verder weten dat hij zich daarom op enkel moment zorgen maakte over een slechte afloop.

“Het was eigenlijk een zaak van niks. Het kost wel veel tijd, want het is een vrij bureaucratisch proces. Ik wil ook weer niet zeggen dat het erbij hoort, ze hadden ons gewoon gelijk moeten laten gaan. Maar eind goed, al goed.”

Wil je meer verhalen horen over de beroepspraktijk van Koens? Kom dan zaterdag naar het Festival voor de Journalistiek in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam.

Bekijk meer van

Turkije Olaf Koens

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.