Olaf Koens was verbaasd over rechtszaak na arrestatie in Turkije

Olaf Koens en Pepijn Nagtzaam werden vorige week door een Turkse rechtbank vrijgesproken, nadat ze in september 2021 kortstondig waren opgepakt vanwege het betreden van militair gebied in het land. Koens zegt in gesprek met Villamedia dat het hem verbaasde dat er überhaupt een rechtszaak kwam.
De aanhouding van de twee journalisten gebeurde op 27 september 2021, in de buurt van de grens tussen Turkije en Griekenland.
“We waren bezig met een verhaal over pushbacks en op zoek naar mensen die ons daar iets over konden vertellen. In een grensgebied moet je natuurlijk altijd een beetje voorzichtig zijn, maar we reden op een plek die ik eigenlijk wel kende. Ik was daar namelijk in 2020 ook al geweest. Toen had ik geen problemen, maar nu dook er opeens een militair op uit het niets.”
“In soortgelijke gevallen wordt de commandant erbij gehaald. Die zegt dan dat je de volgende keer beter moet uitkijken en dan kun je gaan. Nu werden we echter aangehouden en aan de civiele autoriteiten overgedragen.”
‘Het was zo extreem duidelijk’
Nagtzaam en Koens hoefden niet lang op hun vrijlating te wachten, maar kregen kort daarna wel te horen dat de Turkse openbaar aanklager had besloten om er een zaak van te maken.
“Dat verbaasde me wel”, zegt Koens. “Ik weet dat het eerder met andere collega’s is gebeurd, maar het was zo extreem duidelijk dat we daar niks verkeerds hadden gedaan. Als je een militair gebied betreedt moet er normaalgesproken op zijn minst een waarschuwingsbord staan. Maar dit is een openbaar gebied dat opeens militair gebied wordt, zonder dat je het goed kunt zien. Je kunt het vergelijken met een autorit langs de Waddenzee, over de dijk. Opeens zegt iemand: ‘Wacht eens even, dit is militair gebied.’”
Koens en Nagtzaam werden vrijgesproken, omdat ze niet onder valse voorwendselen een militair gebied wilden betreden. Koens laat verder weten dat hij zich daarom op enkel moment zorgen maakte over een slechte afloop.
“Het was eigenlijk een zaak van niks. Het kost wel veel tijd, want het is een vrij bureaucratisch proces. Ik wil ook weer niet zeggen dat het erbij hoort, ze hadden ons gewoon gelijk moeten laten gaan. Maar eind goed, al goed.”
Praat mee