Tegel Beeld en Geluid

— woensdag 14 augustus 2019, 08:56 | 0 reacties, praat mee

Oekraïne: tv-zender veroordeeld na tweet over ultra-rechtse groep

Februari 2018: leden van C14 verbranden een Russische vlag tijdens een demonstratie | Stepan Franko / EPA

In Oekraïne is vorige week een tv-station veroordeeld tot een boete van omgerekend zo'n 125 euro voor een kwalificatie die werd gebruikt om C14, een extreemrechtse groepering in het land, te duiden. Hromadske TV noemde het een neo-nazistische groep, maar de rechter vond daar na een klacht door C14 onvoldoende bewijs voor.

Hoofdredacteur Angelina Kariakina zegt tegenover Radio Free Europe (RFE) dat het oordeel haar verbaast en dat C14 wel degelijk een neo-nazistische groep is. De zender moet de tweet verwijderen.

C14 zegt dat de tweet en kwalificatie door Hromadske TV “de zakelijke reputatie” van de organisatie hebben geschaad. De organisatie heeft een gewelddadige geschiedenis: twee leden staan momenteel terecht voor de moord op journalist Oles Buzina in 2015.

Persvrijheidsorganisaties zijn bezorgd over de precedentwerking die de uitspraak potentieel heeft.

De naam C14 verwijst naar een uitspraak van de Amerikaanse white supremacist David Blane, die veertien woorden als de belangrijkste ooit verklaarde - een zin waarin de “voortzetting van ons volk en een toekomst voor witte kinderen” gegarandeerd diende te worden.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt C14 een nationalistische haatgroepering, waarvan volgens Hromadkse TV leden hebben toegegeven dat ze lid werden vanwege de neo-nazitische ideologie.

De groep is van Facebook verwijderd vanwege haatzaaien en het verheerlijken van geweld. Radio Free Europe meldt dat C14 wordt vanuit de Oekraïense overheid geld ontvangt om “nationaal-patriottische” zomerkampen te organiseren.

Bekijk meer van

Oekraïne

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.