training eu starters

— maandag 8 augustus 2022, 16:18 | 0 reacties, praat mee

Oekraïne eist onderzoek CBS News naar beschuldiging ‘massale verspilling’ militaire hulp

Een volledig verwoeste kantoorgebouw in Mykolaiv, Oekraïne. Het land is geïrriteerd over de suggestie in een CBS-documentaire dat veel militaire hulp de frontlinies niet haalt. | AP

CBS News heeft een recente documentaire over Oekraïne teruggetrokken, omdat uitspraken volgens de zender door de tijd zijn ingehaald. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba is geïrriteerd over de productie, waarin onder meer werd beweerd dat 70 procent van Amerikaanse militaire hulp de frontlinie niet haalt. Laatste wijziging: 8 augustus 2022, 20:44

CBS News zegt dat die bewering afgelopen april werd opgetekend voor de documentaire ‘Arming Ukraine’. De Zweedse Jonas Ohman leidt vanuit Litouwen de ngo Blue/Yellow, dat humanitaire en militaire steun aan Oekraïne verleent. Hij stelde dat maar 30 procent van miljarden dollars aan legerhulp de frontlinies haalt.

De situatie ter plekke is inmiddels echter sterk verbeterd, aldus CBS News. De zender verwijst ook naar de komst van een speciale Amerikaanse militaire attaché om de distributie van Amerikaanse militaire hulp in banen te leiden. De documentaire is daarom teruggetrokken, om te worden bijgewerkt met nieuwe inzichten. De plek waar ‘Arming Ukraine’ te streamen was leidt nu naar een 404.

Ook verwijderde CBS News promotionele tweets voor de documentaire.

Critici stellen dat Oman sprak over humanitaire steun dat moeizaam de frontlinies haalt. De indruk dat miljarden aan Amerikaans belastinggeld in een Oekraïense bodemloze put zijn verdwenen is schadelijk, aldus minister van Buitenlandse Zaken Kuleba.

In een reactie op Twitter noemt Kuleba het terugtrekken van de documentaire een “welkome eerste stap”, maar onvoldoende. “Jullie hebben ongefundeerde claims gedeeld met een enorm publiek, en daarmee het vertrouwen geschaad in militaire hulpverlening aan een land dat weerstand biedt tegen agressie en genocide”, aldus Kuleba.

Hij eist een intern onderzoek naar de totstandkoming van de documentaire.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.