NVJ compleet lid

— vrijdag 28 april 2023, 12:34 | 0 reacties, praat mee

Oekraïense fixer Bogdan Bitik gedood door Russische schutters; journalist Corrado Zunino gewond

Oekraïense fixer Bogdan Bitik gedood door Russische schutters; journalist Corrado Zunino gewond
Corrado Zunino raakte op vier plaatsen gewond maar kon zelf ontkomen - © ANP

In het zuiden van Oekraïne is deze week de Oekraïense fixer Bogdan Bitik gedood door Russische schutters. Hij was op weg met de Italiaanse reporter Corrado Zunino van de krant La Repubblica, die zelf ook werd neergeschoten. Laatste wijziging: 28 april 2023, 13:23

Zunino raakte op vier plaatsen gewond, maar kon zelf ontkomen door uit de vuurlinie weg te kruipen. Hij kon zo de wagen van een burger bereiken. Van daaruit probeerde hij meermaals om zijn fixer te bellen, maar hij kreeg geen gehoor meer. De journalist herstelt nu in een ziekenhuis in Cherson van zijn schotwonden.

Zunino en Bitik waren langs drie Oekraïense controleposten gereden. Zo bereikten ze de door de Russen vernielde Anotonivskibrug over de Dnipro. Volgens Zunino werden ze meteen na het uitstappen uit hun wagen in het vizier genomen door sluipschutters in het door Rusland bezette gebied. De twee droegen beiden een kogelvrij vest waarop ‘pers’ stond.
‘Ik hoorde de schoten, kreeg een branderig gevoel in mijn schouder en zag Bogdan op een meter van mij op de grond vallen. Hij stierf voor mijn ogen’, aldus Zunino in La Repubblica.

Het lichaam van Bitik zou nog niet geborgen zijn. Door de aanwezigheid van de Russische sluipschutters is dat voorlopig niet mogelijk. Rusland zelf geeft geen commentaar op de zaak.

Bitik laat een vrouw en een 22-jarige zoon na. In een korte mededeling prijst de directie van La Repubblica de overleden Bitik: ‘Hij leverde de beste journalistiek, onder de moeilijkste omstandigheden’.

Meer bij Nieuwsblad.be.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.