— vrijdag 3 november 2023, 08:30 | 1 reactie, praat mee

Ode aan Kees Boonman: ‘De meest onafhankelijke politieke duider’

© ANP / Peter Hilz

Op weg naar de verkiezingen van 22 november zetten televisieprogramma’s hun politieke duiders in. Volgens voormalig televisie- en radioredacteur Paul Arends (Argos, EenVandaag) moeten we vooral op Kees Boonman blijven letten.

Een tijd terug heb ik met belangstelling het lijstje ‘Politieke duiders op tv’ doorgenomen in de rubriek ‘Media’ van de Volkskrant. 

Jammer genoeg ontbreekt daarin de meest onafhankelijke politieke duider, onderzoeksjournalist en vlogger van het eerste uur: Kees Boonman. Toegegeven hij neemt op dit moment slechts een klein hoekje in op de Nederlandse televisie (Tijd voor MAX), maar zijn jarenlange ervaring als verslaggever en politiek duider bij het beeldmedium is indrukwekkend (o.a. NOS, AVROTROS, KRO).

Misschien is de Volkskrant hem vergeten omdat Kees Boonman zich niet zo laat verleiden door de camera zoals al die andere ‘mediagenieke’ duiders van de lijst. Snap ik. Kees Boonman komt in mijn ogen ook beter tot zijn recht op de radio.

Zijn voorbereiding liegt er niet om, zo blijkt tekens weer. Zo houdt hij zich voortdurend op in de wandelgangen van het Binnenhof op zoek naar nieuwe bronnen en hoor en wederhoor. Daarnaast heeft hij een jaloersmakend netwerk onder en buiten de Haagse stolp opgebouwd en leest hij zich bij elk optreden een slag in de rondte met kranten uit binnen- en buitenland.

Hij blijft altijd nieuwsgierig, kalm en ongenadig scherp in zijn analyses wanneer het kabinet hoog van de toren blaast en haar premier weer eens wegduikt achter het zoveelste schandaal. 

Wat zijn de politieke partijen met ons vak van plan? Bekijk onze journalistieke kieswijzer.

Stiff upperlip
Boonman oogt ook een beetje als journalist met een ‘stiff upperlip’, maar dat zal komen door zijn onbeantwoorde liefde voor de Engelse politiek. Hij is gezegend met een gevoel voor humor die zo uit het Verenigd Koninkrijk lijkt geïmporteerd.

Ik vind hem een verademing op de Nederlandse radio. Hij is misschien klein van stuk, maar groot op inhoud. Geef hem een leeg bierkratje en hij zaagt elke willekeurige minister-president door met zijn kritische vragen (zie foto). Ik luister trouw naar hem als hij wekelijks zijn opwachting maakt in Nieuwsweekend op NPO Radio 1.

Hij is de enige gast in dat programma die presentatrice Mieke van der Weij stil krijgt en dat pleit voor de man. In pakweg een kwartier ontrafelt hij aan de radiotafel de parlementaire kluwen waar dit liberale kabinet telkens in verstrikt raakt.

Wie met de verkiezingen op 22 november goed beslagen ten ijs wilt komen moet niet alleen kijken naar de ijdele politieke duiders aan de talkshowtafels, maar ook luisteren naar Boonman. Want waar Frits Wester ophoudt begint Kees Boonman.

Bekijk meer van

Verkiezingen Kees Boonman

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Jacqueline Wesselius, 7 november 2023, 13:45

Dat hoefde nou weer niet, die sneer naar Mieke van der Weij, maar verder ben ik het roerend eens met Paul Arends’ lofrede pp Kees Boonman. Als Kees Boonman spreekt, hoort men tr Luisteren. In mijn huis althans. Behalve scherp zijn Kees’ analyses ook vaak geestig, van een ingehouden tongue-in-cheek humor. Na al die jaren - hoeveel? Tien? - mis ik nog altijd zijn zaterdagse rubriek met Margriet Vroomans. Het kwartiertje dat hij nog heeft in Nieuwsweekend (en soms de 5 minuten in De Ochtend (NPO Klassiek) blijven voor mij onmisbaar om ten opzichte van de Nederlandse Britse en -last but not least - Europese politiek enigszins beslagen ten ijs te komen. Dank, Kees, voor al die heldere analyses en ga alsjeblieft nog heel lang door!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.