— donderdag 7 mei 2009, 09:05 | 0 reacties, praat mee

OCW: wet mediaconcentraties verlengen

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) neigt, na onderhandelingen met marktpartijen en toezichthouders, naar een verlenging van de zogenoemde 'Tijdelijke wet mediaconcentraties' (TWM). Deze in juni 2007 in werking getreden wet verbiedt mediabedrijven in de sectoren dagblad, radio en televisie overnames te doen of activiteiten te ontplooien waardoor een onevenredig groot marktaandeel zou ontstaan. Voor dagbladconcentratie is dat 35 procent, voor combinaties van dagblad, radio en televisie zou opgeteld niet meer dan 90 procent marktaandeel zijn toegestaan. OCW heeft met marktpartijen overlegd, waarbij de Nederlandse Dagbladpers (NDP) de tijdelijke wet liever ziet verdwijnen. Volgens de NDP is er in Nederland geen gevaar voor een dominante opiniemacht, door het "omvangrijke en pluriforme media-aanbod". Volgens de NDP zijn uitgevers zich ervan bewust dat dagbladen hun bestaansrecht en geloofwaardigheid ontlenen aan onafhankelijkheid. Laatste wijziging: 8 mei 2009, 10:50

Ook koepelorganisaties Vereniging voor Satelliet Televisie en Radio Aanbieders (VESTRA) en de Vereniging van Commerciële Radio (VCR) noemen de TWM overbodig. Controle via mededingingsautoriteit NMa voldoet volgens deze partijen. Het Commissariaat voor de Media ziet positieve effecten van de TWM en pleit voor verlenging met ‘enkele jaren’. In die tijd zou naar een permanente oplossing gezocht moeten worden, waarin alle partijen zich kunnen vinden.

Mediaminister Plasterk geeft aan bij de finale besluitvorming over de wet het advies van de commissie-Brinkman te willen betrekken.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.