— woensdag 22 april 2015, 11:04 | 1 reactie, praat mee

Occupy stelt wel degelijk iets voor

De Nederlandse media lijken bezig met een campagne om de Occupy-beweging zwart te maken, meent Paul van Seters. Een half jaar geleden verklaarde Willem van Ewijk in de Volkskrant Occupy op sterven na dood (Vonk, 11 oktober 2014). Vorige week schreef NRC Handelsblad-columnist Frits Abrahams over de ontruiming van het Maagdenhuis, en in dat verband liet ook hij weten geen hoge pet op te hebben van Occupy (Achterpagina, 13 april). Laatste wijziging: 22 april 2015, 11:14

De necrologie van Occupy die Van Ewijk schreef telde 2093 woorden. Zijn conclusie: ‘Occupy ging aan wanorde ten onder.’ Die conclusie was opvallend ongerijmd, want twee weken eerder was Occupy nog betrokken bij de organisatie van de grootste duurzaamheidsdemonstratie ooit, de Global Day of Climate Action: op zondag 21 september 2014 bracht de klimaatmars in Manhattan meer dan 410.000 mensen op de been.

In andere steden op andere continenten liepen op dezelfde zondag en voor hetzelfde doel honderdduizenden andere demonstranten—van Melbourne tot Berlijn, van Londen tot Buenos Aires, van Amsterdam tot Kaapstad. Niettemin meldde Van Ewijk doodleuk: ‘Van een wereldbeweging is geen sprake.’ Hij weet duidelijk niet waar de klepel hangt, maar heeft zelfs de klok helemaal niet horen luiden.

En wat is er dan volgens Abrahams mis met Occupy? Na afloop van de Maagdenhuis-ontruiming op 11 april waren studenten op het Spui gaan zitten om te vergaderen, waarbij er, in de woorden van Abrahams, ‘voortdurend Occupy-achtig met de handen werd gefladderd’. De NRC-columnist was zelf gaan kijken, maar bleek duidelijk geen fan van deze nieuwe, democratische manier van vergaderen. Dat had te maken met zijn eerdere ontmoeting met Occupy.

In het najaar van 2011 had Occupy een tentenkamp georganiseerd op het Beursplein, en ook toen was Abrahams gaan kijken. Wat hij daar destijds zag, schrijft hij nu, had hem niet kunnen bekoren: veel ‘richtingloze toespraken’ en ‘opgewonden gejoel’; geen ‘duidelijk doel’ en ook geen ‘aansprekende leiders’. Wel nam hij veel sympathie voor Occupy waar, maar ‘de beweging miste het vermogen om die effectief te mobiliseren’.

Tegen die achtergrond constateert Abrahams op 13 april veelbetekenend: ‘Misschien wacht de actievoerende studenten hetzelfde lot’. Maar die voorspelling werd al meteen gelogenstraft, want op de opiniepagina in dezelfde krant schreven Ewald Engelen en Olav Velthuis een vlammende aanklacht tegen hun eigen College van Bestuur juist vanwege de Maagdenhuis-ontruiming. En juist Engelen en Velthuis hebben de afgelopen weken een leidersrol gespeeld in de protesten tegen het beleid van de UvA-bestuurders.

Wellicht valt er iets af te dingen op de argumenten van Engelen en Velthuis, maar ook Abrahams zal moeten toegeven dat zij hun boodschap luid, duidelijk en met een perfecte timing hebben afgegeven. Zij vertegenwoordigen bovendien een duidelijke achterban, want hun oproep aan het College van Bestuur om af te treden werd binnen een dag ondertekend door ruim vierhonderd UvA-hoogleraren en -docenten.

Maar er zijn meer redenen om vraagtekens te plaatsen bij deze negatieve oordelen over Occupy. Op 18 maart jl. werd in Frankfurt gedemonstreerd bij de opening van het nieuwe gebouw van de Europese Centrale Bank. De politie in Frankfurt telde 20.000 demonstranten. Er waren de nodige rellen maar er was ook een toespraak door Naomi Klein, boegbeeld van de antiglobalisten en auteur van de recente bestseller over klimaatverandering, ‘This Changes Everything’. De demonstraties waren georganiseerd door een groep die bekend staat onder de naam Blockupy—inderdaad, een nieuwe telg van de Occupy-beweging.

Ten slotte wijs ik op de bijzondere rol van Joris Luyendijk in dit verband. Van zijn boek ‘Dit kan niet waar zijn’ werden in korte tijd ruim 140.000 exemplaren verkocht. Zijn aanklacht tegen bankiers raakt duidelijk een gevoelige snaar onder de Nederlandse bevolking. Luyendijk was de afgelopen weken ook een van de sprekers die door de bezetters van het Maagdenhuis waren uitgenodigd. En dat is natuurlijk geen toeval, want er loopt een rechte lijn van de start van Occupy Wall Street op 17 september 2011 in het Zuccotti Park in New York, naar de snijdende kritiek op de bankiers van Luyendijk.

De Occupy-beweging is onderdeel van de veel bredere wereldwijde beweging voor duurzaamheid. Occupy afdoen als anarchistisch en ludiek maar irrelevant miskent die samenhang. Vanwege de urgentie van het probleem van klimaatverandering zal het belang van die duurzaamheidsbeweging de komende tijd alleen maar groter worden. Dat is ook een van de lessen die niet alleen Willem van Ewijk en Frits Abrahams maar wij allemaal kunnen trekken uit de inzet van de Occupy-beweging.

 

Zie ook: Paul James en Paul van Seters (red.): Global Social Movements and Global Civil Society, Londen, Sage, 2014

Praat mee

1 reactie

J.C. Roodenburg, 23 april 2015, 14:40

Wat is dat nou? Paul van Seters is nu druk bezig om journalisten zwart te maken. Occupy is inderdaad een mislukt proces van vooral linkse anti-globalisten. Zelfde geldt voor de ‘dwarse’ studenten van de Universiteit van Amsterdam. Hebben ook geen enkel besef van het realisme en het rendementsdenken van deze tijd. Het wordt tijd dat ze op de Erasmus Universiteit gaan studeren en niet al hun tijd besteden aan langdurige basisdemocratievergaderingen. En misschien ook wel Paul van Seters. Opgegroeid in het ‘dwarse’ Amsterdam?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.