— dinsdag 13 januari 2015, 11:08 | 0 reacties, praat mee

Risen hoeft bronnen niet te onhullen

Na zeven jaar juridische strijd hoeft New York Times-verslaggever James Risen definitief niet de bronnen voor zijn boek 'State of War' uit 2006 te onthullen. Het Amerikaanse Openbaar Ministerie wil weten wie hem heeft verteld over pogingen van de Verenigde Staten om het atoomprogramma van Iran te saboteren. Een oud-medewerker van de CIA staat momenteel terecht voor onthullingen in deze zaak. De Amerikaanse regering dreef de zaak tegen Risen tot het uiterste, met een langdurige strijd al gevolg. Risen noemde de Obama-regering de grootste vijand van de persvrijheid, gezien de wijze waarop het jaagt op klokkenluiders. Onder Obama zijn er meer rechtszaken tegen van lekken verdachte personen gevoerd dan alle andere Amerikaanse regeringen uit het verleden samen, stelt de New York Times. Risen bleef volharden in zijn weigering om bronnen te onthullen voor het boek en andere artikelen, waardoor het OM nu afziet van verdere pogingen. Juristen vrezen wel precedentwerking voor toekomstige rechtszaken. Meer bij New York Times

Bekijk meer van

New York Times James Risen

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.