NVJ: zo voorkom je als onderzoeksjournalist juridisch gedonder

Afgelopen weekend hield de Vereniging van Onderzoeksjournalisten in Maastricht hun Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2017. Tijdens die bijeenkomst gaf vakvereniging NVJ een aantal tips hoe juridisch gedonder valt te voorkomen.
Wie wil kan de gehele conferentie via een livestream terugkijken, maar hieronder een opsomming van belangrijke aandachtspunten.
“Het belangrijkste wapen is dat je je werk goed hebt gedaan, waardoor je minder kwetsbaar wordt en je eventuele klachten kunt pareren. Kortom, ken je beroepsethiek met betrekking tot regels rondom privacy, hoor- en wederhoor, gebruik van bronnen etc.
Een rechter beoordeelt het werk van een onderzoeksjournalist anders dan van een columnist of nieuwsverslaggever. Wees daarom altijd extra zorgvuldig in je uitvoering”, aldus de NVJ.
Elk onderdeel dat je niet goed hebt afgedekt, is “voer voor advocaten”. Goede documentatie van het proces, aantekeningen, opnames van interviews en gesprekken helpen aanvallen op je werkwijze af te slaan. Zorg voor een ervaren eindredactie of tegenlezer.
Als anoniem opgevoerde bronnen onvermijdelijk zijn, zorg dat je die met bewijs kunt ondersteunen: dat kan documentatie zijn maar ook een bij een notaris vastgelegde verklaring van de bron(nen).
NVJ: “Geef ruimte voor wederhoor en geef een partij tijd tussen inzage en weerwoord. Levert een partij met een ellenlang weerwoord? Vat dan de essentie samen en ruim elders, bijvoorbeeld op je website, plek in voor de volledige reactie.”
Als het stuk eenmaal is gepubliceerd, moet de zorgvuldigheid erover niet alleen in het verhaal zitten, maar ook worden behouden in afgeleide stukken en commentaar via bijvoorbeeld sociale media. Meer bij NVJ
Praat mee