banner festival 23

— woensdag 8 november 2017, 09:16 | 0 reacties, praat mee

NVJ: zo voorkom je als onderzoeksjournalist juridisch gedonder

ANP

Afgelopen weekend hield de Vereniging van Onderzoeksjournalisten in Maastricht hun Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2017. Tijdens die bijeenkomst gaf vakvereniging NVJ een aantal tips hoe juridisch gedonder valt te voorkomen. Laatste wijziging: 8 november 2017, 09:19

Wie wil kan de gehele conferentie via een livestream terugkijken, maar hieronder een opsomming van belangrijke aandachtspunten.

“Het belangrijkste wapen is dat je je werk goed hebt gedaan, waardoor je minder kwetsbaar wordt en je eventuele klachten kunt pareren. Kortom, ken je beroepsethiek met betrekking tot regels rondom privacy, hoor- en wederhoor, gebruik van bronnen etc.
Een rechter beoordeelt het werk van een onderzoeksjournalist anders dan van een columnist of nieuwsverslaggever. Wees daarom altijd extra zorgvuldig in je uitvoering”, aldus de NVJ.

Elk onderdeel dat je niet goed hebt afgedekt, is “voer voor advocaten”. Goede documentatie van het proces, aantekeningen, opnames van interviews en gesprekken helpen aanvallen op je werkwijze af te slaan. Zorg voor een ervaren eindredactie of tegenlezer.

Als anoniem opgevoerde bronnen onvermijdelijk zijn, zorg dat je die met bewijs kunt ondersteunen: dat kan documentatie zijn maar ook een bij een notaris vastgelegde verklaring van de bron(nen).

NVJ: “Geef ruimte voor wederhoor en geef een partij tijd tussen inzage en weerwoord. Levert een partij met een ellenlang weerwoord? Vat dan de essentie samen en ruim elders, bijvoorbeeld op je website, plek in voor de volledige reactie.”

Als het stuk eenmaal is gepubliceerd, moet de zorgvuldigheid erover niet alleen in het verhaal zitten, maar ook worden behouden in afgeleide stukken en commentaar via bijvoorbeeld sociale media. Meer bij NVJ

Bekijk meer van

VVOJ vaardigheden NVJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.