word studentlid

— maandag 6 februari 2012, 09:41 | 6 reacties, praat mee

NVJ waarschuwt voor AD-contract

UPDATE De sectie Freelance van journalistenvereniging NVJ roept leden op aangepaste inkoopvoorwaarden van het AD niet te tekenen. Volgens de NVJ bevatten de nieuwe voorwaarden bepalingen die nadelig voor freelancers uitpakken: onder meer toestemming voor generiek hergebruik zonder vergoeding, vrijwaring van inbreuk op rechten van derden en pas betaling ná publicatie. Ook verwacht het AD exclusiviteit en loyaliteit tijdens de contractperiode - werken voor andere media zou daarmee problematisch kunnen worden. Bart Verkade, hoofdredacteur bij het AD, reageert verbaasd: 'We hebben de voorwaarden niet aangepast. Alles blijft bij het oude. Iedereen is gewend aan en al akkoord met deze voorwaarden. Dit leidt tot veel onnodige onrust onder onze 1500 freelancers.' Volgens Verkade is het freelance budget bij het AD voor 2012 met 10 procent opgehoogd. Daarmee worden meer freelancers ingehuurd, de tarieven gaan niet omlaag. Laatste wijziging: 7 februari 2012, 12:15

Rosa Garcia López, secretaris Freelance van de NVJ: ‘Of de voorwaarden nieuw of bestaand zijn, doet er wat mij betreft niet toe. Ze zijn niet goed. Ik heb met Verkade over de telefoon gesproken en hij heeft me niet duidelijk kunnen maken dat er niets aan de hand is. Wij als NVJ hebben een hardere lijn gekozen ten opzichte van dit soort contracten. Er is een waslijst aan uitgevers die het zo doen en met allemaal willen we het gesprek aan gaan om de voorwaarden bij te stellen.’

Meer bij NVJ

Bekijk meer van

NVJ

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

6 reacties

imo, 6 februari 2012, 17:39

Begint het geneuzel weer jongens? NVJ heeft nog nooit iets betekent voor de AD fotografen, dus doe mij een lol en probeer niet nu de stoere jongen uit te hangen. NVJ heeft nog NOOIT druk gezet op de AD-wurgcontracten-zaak, want NVJ bestuurders en krantenbazen zijn allemaal vrienden van elkaar. Toch Rimmer Mulder? -oud hoofdredacteur- die in zijn vrije tijd maar wat graag een drankje drinkt met de mensen die nu de AD contracten maken. Klopt van geen kant.

Kees, 7 februari 2012, 08:22

Wat doet de NVJ nu eigelijk wel voor de onze beroep ??...

Bart Verkade, 7 februari 2012, 09:25

Wat zegt het over ons vak als zelfs Villamedia de feiten niet checkt en ‘vergeet’ wederhoor te plegen? Het bericht van de NVJ is complete onzin. Met één telefoontje had elke vraag beantwoord kunnen worden.
Bart Verkade, zakelijk hoofdredacteur AD

Peter de Journalist, 8 februari 2012, 16:13

Nooit iets betekend Imo? Als zou dit de eerste keer zijn dat de NVJ iets doet, dan nog is het woord “nooit” niet op z’n plaats.

Kees, 8 februari 2012, 18:41

@Bart Verkade

Dan weet ik al weer genoeg,NVJ zit met Villamedia aan de koffie,dan krijg je zulke rare verhalen van

Jeroen Gelders, 9 februari 2012, 13:27

Typisch. De reactie van Bart is de enige zonder spelfouten. Dat zegt toch ook wel weer wat…

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.