training eu starters

— dinsdag 19 mei 2015, 14:51 | 0 reacties, praat mee

NVJ daagt Staat om drone-gebruik

Adam Meek

Fotojournalist René Oudshoorn en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) dagen de Nederlandse Staat inzake de voortdurende rechtsongelijkheid rond het gebruik van drones. Burgers hebben veel meer vrijheid voor de inzet van drones, terwijl journalisten zich geconfronteerd zien boetes van duizenden euro's als ze zonder de juiste papieren drones inzetten. Oudshoorn werd op 14 april van dit jaar het werken onmogelijk gemaakt, toen hij in opdracht van De Telegraaf het verval en de renovatie van de Pier in Scheveningen wilde vastleggen. Uit vrees voor arrestatie, de boete (maximaal 8200 euro, red.) en inbeslagname van zijn drone besloot Oudshoorn geen opnamen te maken. De aanwezige politie had al met 'handhavend optreden' gedreigd als hij zijn drone zou inzetten. Laatste wijziging: 28 mei 2015, 09:41

De dag was extra pijnlijk omdat er ook een hobbyist met zijn drone vloog. Hem werd echter geen strobreed in de weg gelegd. Oudshoor claimt een vergoeding voor de misgelopen opdracht. De NVJ wil middels de rechtszaak bereiken dat de beperkingen voor journalisten omtrent drones buiten werking worden gesteld, zolang de overheid geen werkbaar alternatief biedt.

De zaak wordt op 3 juni aangebracht bij de Rechtbank waarna de Staat gelegenheid krijgt om schriftelijk te antwoorden.

Meer bij NVJ / Zie ook het Villamedia-artikel ‘Gestraft omdat ik journalist ben’ over een soortgelijk incident met journalist Roel Dijkstra, die werd bestraft met een forse boete toen hij zijn drone aan een collega demonstreerde.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.