website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

NVJ daagt Staat om drone-gebruik

Lars Pasveer — Geplaatst in Innovatie op Tuesday 19 May 2015, 14:51

Adam Meek

Adam Meek

Nieuws

Fotojournalist René Oudshoorn en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) dagen de Nederlandse Staat inzake de voortdurende rechtsongelijkheid rond het gebruik van drones. Burgers hebben veel meer vrijheid voor de inzet van drones, terwijl journalisten zich geconfronteerd zien boetes van duizenden euro’s als ze zonder de juiste papieren drones inzetten.

Oudshoorn werd op 14 april van dit jaar het werken onmogelijk gemaakt, toen hij in opdracht van De Telegraaf het verval en de renovatie van de Pier in Scheveningen wilde vastleggen. Uit vrees voor arrestatie, de boete (maximaal 8200 euro, red.) en inbeslagname van zijn drone besloot Oudshoorn geen opnamen te maken. De aanwezige politie had al met ‘handhavend optreden’ gedreigd als hij zijn drone zou inzetten.

De dag was extra pijnlijk omdat er ook een hobbyist met zijn drone vloog. Hem werd echter geen strobreed in de weg gelegd. Oudshoor claimt een vergoeding voor de misgelopen opdracht. De NVJ wil middels de rechtszaak bereiken dat de beperkingen voor journalisten omtrent drones buiten werking worden gesteld, zolang de overheid geen werkbaar alternatief biedt.

De zaak wordt op 3 juni aangebracht bij de Rechtbank waarna de Staat gelegenheid krijgt om schriftelijk te antwoorden.

Meer bij NVJ / Zie ook het Villamedia-artikel ‘Gestraft omdat ik journalist ben’ over een soortgelijk incident met journalist Roel Dijkstra, die werd bestraft met een forse boete toen hij zijn drone aan een collega demonstreerde.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.