de tegel publieksprijs 2020

— dinsdag 19 mei 2015, 14:51 | 0 reacties, praat mee

NVJ daagt Staat om drone-gebruik

Adam Meek

Fotojournalist René Oudshoorn en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) dagen de Nederlandse Staat inzake de voortdurende rechtsongelijkheid rond het gebruik van drones. Burgers hebben veel meer vrijheid voor de inzet van drones, terwijl journalisten zich geconfronteerd zien boetes van duizenden euro's als ze zonder de juiste papieren drones inzetten. Oudshoorn werd op 14 april van dit jaar het werken onmogelijk gemaakt, toen hij in opdracht van De Telegraaf het verval en de renovatie van de Pier in Scheveningen wilde vastleggen. Uit vrees voor arrestatie, de boete (maximaal 8200 euro, red.) en inbeslagname van zijn drone besloot Oudshoorn geen opnamen te maken. De aanwezige politie had al met 'handhavend optreden' gedreigd als hij zijn drone zou inzetten.

De dag was extra pijnlijk omdat er ook een hobbyist met zijn drone vloog. Hem werd echter geen strobreed in de weg gelegd. Oudshoor claimt een vergoeding voor de misgelopen opdracht. De NVJ wil middels de rechtszaak bereiken dat de beperkingen voor journalisten omtrent drones buiten werking worden gesteld, zolang de overheid geen werkbaar alternatief biedt.

De zaak wordt op 3 juni aangebracht bij de Rechtbank waarna de Staat gelegenheid krijgt om schriftelijk te antwoorden.

Meer bij NVJ / Zie ook het Villamedia-artikel ‘Gestraft omdat ik journalist ben’ over een soortgelijk incident met journalist Roel Dijkstra, die werd bestraft met een forse boete toen hij zijn drone aan een collega demonstreerde.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.