— vrijdag 19 juni 2015, 09:23 | 0 reacties, praat mee

Nu.nl experimenteert met live streamen

Nu.nl gaat tijdens de Nijmeegse vierdaagse experimenteren met het live streamen van beelden gemaakt door verslaggevers en door het publiek. Daarvoor wordt de tool Cameraad gebruikt, die is ontwikkeld in samenwerking met TNO en mede bekostigd door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Laatste wijziging: 25 juni 2015, 12:05

Nu.nl is van plan Cameraad vaker in te zetten om live uit te zenden, bijvoorbeeld vanuit de wandelgangen in de Tweede Kamer, aldus Nu.nl-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman.

In dat geval zullen verslaggevers live politici interviewen. Maar Nu.nl wil ook het publiek gaan oproepen beelden te maken.

Daarvoor zijn TNO en Nu.nl dit voorjaar begonnen met de ontwikkeling van de app. De basisfunctionaliteiten staan beschreven in de subsidie-aanvraag.

Hoekman noemt als groot voordeel dat de applicatie geïntegreerd kan worden in de bestaande app van nu.nl en in het content management systeem van zijn website.

Dat maakt het voor de videomakers en de redactie zeer eenvoudig om de streams te verwerken.

‘Wij hebben 5 miljoen downloads van onze app en straks dus in potentie 5 miljoen video-verslaggevers. Zij kunnen door een knop in de app te gebruiken direct beelden via ons uitzenden’, aldus Hoekman.

De mogelijkheden zijn in theorie eindeloos. De praktijk moet uitwijzen wat echt gaat werken. Hoekman: ‘We zullen mensen gaan oproepen beelden te maken en ik verwacht dat er spontaan beelden binnenkomen. Op de redactie zullen we steeds de afweging maken wat we wel en niet doorzetten. In de applicatie is daarom ook een soort paniekknop ingebouwd die de redactie de mogelijkheid geeft een stream meteen te stoppen als er iets in beeld komt dat we niet willen uitzenden.’

De bezoekers van Nu.nl zullen de live-streams in een van de artikelen of in een apart artikel op de site aantreffen. Mogelijk, als het live streamen een succes blijkt, wordt het een apart kanaal.

Hoekman heeft inmiddels met de nodige mediabedrijven gesproken die ook interesse hebben in de applicatie. ‘Wij staan daar open voor. Het is in feite niet meer dan een stukje code dat wij graag delen met anderen.’

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.