Nu.nl experimenteert met live streamen

Nu.nl gaat tijdens de Nijmeegse vierdaagse experimenteren met het live streamen van beelden gemaakt door verslaggevers en door het publiek. Daarvoor wordt de tool Cameraad gebruikt, die is ontwikkeld in samenwerking met TNO en mede bekostigd door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.
Nu.nl is van plan Cameraad vaker in te zetten om live uit te zenden, bijvoorbeeld vanuit de wandelgangen in de Tweede Kamer, aldus Nu.nl-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman.
In dat geval zullen verslaggevers live politici interviewen. Maar Nu.nl wil ook het publiek gaan oproepen beelden te maken.
Daarvoor zijn TNO en Nu.nl dit voorjaar begonnen met de ontwikkeling van de app. De basisfunctionaliteiten staan beschreven in de subsidie-aanvraag.
Hoekman noemt als groot voordeel dat de applicatie geïntegreerd kan worden in de bestaande app van nu.nl en in het content management systeem van zijn website.
Dat maakt het voor de videomakers en de redactie zeer eenvoudig om de streams te verwerken.
‘Wij hebben 5 miljoen downloads van onze app en straks dus in potentie 5 miljoen video-verslaggevers. Zij kunnen door een knop in de app te gebruiken direct beelden via ons uitzenden’, aldus Hoekman.
De mogelijkheden zijn in theorie eindeloos. De praktijk moet uitwijzen wat echt gaat werken. Hoekman: ‘We zullen mensen gaan oproepen beelden te maken en ik verwacht dat er spontaan beelden binnenkomen. Op de redactie zullen we steeds de afweging maken wat we wel en niet doorzetten. In de applicatie is daarom ook een soort paniekknop ingebouwd die de redactie de mogelijkheid geeft een stream meteen te stoppen als er iets in beeld komt dat we niet willen uitzenden.’
De bezoekers van Nu.nl zullen de live-streams in een van de artikelen of in een apart artikel op de site aantreffen. Mogelijk, als het live streamen een succes blijkt, wordt het een apart kanaal.
Hoekman heeft inmiddels met de nodige mediabedrijven gesproken die ook interesse hebben in de applicatie. ‘Wij staan daar open voor. Het is in feite niet meer dan een stukje code dat wij graag delen met anderen.’
Praat mee