mgm nvj maart

— woensdag 26 oktober 2022, 09:31 | 2 reacties, praat mee

NRC staakt Amsterdamse en Rotterdamse katernen per 1 januari

NRC staakt Amsterdamse en Rotterdamse katernen per 1 januari
© Peter Hilz/ANP/Hollandse Hoogte

Per 1 januari 2023 zal NRC stoppen met de Amsterdamse en Rotterdamse bijlage bij de zaterdagkrant. Dat bevestigt NRC aan Vilamedia. Laatste wijziging: 27 oktober 2022, 13:32

Adjunct-hoofdredacteur Elske Schouten van NRC laat weten dat freelancers persoonlijk zijn ingelicht over dit besluit. Daarna is er vanuit de hoofdredactie nog een e-mail verstuurd. “Het is een bezuinigingsmaatregel”, zegt de Rotterdamse freelance journalist Tara Lewis, die schrijft voor het Rotterdamse katern en voorheen columnist was. “De krant wil meer focussen op online en verhalen die scoren”, zo zegt Lewis tegen Villamedia.

Zelf is ze daar minder rouwig om: “Ik heb al emotioneel afscheid genomen van de Rotterdamse bijlage toen mijn column werd stopgezet”, zegt Lewis. Wel schrijft ze nog voor het Rotterdamse katern en NRC zelf.

“Wij zien het niet als bezuiniging. We verleggen onze focus. Online wordt steeds belangrijker, daarom kijken we kritisch naar onze keuzes die we maken voor de papieren krant”, zegt Schouten. NRC blijft correspondenten behouden in Amsterdam en Rotterdam, dus de focus op die twee steden van de krant blijft behouden. 

Tenminste twee freelancers bevestigen dat hun werkzaamheden voor het katern per 1 januari worden gestaakt. De reacties zijn wisselend. Een medewerker van het Amsterdamse katern bevestigt ook dat per 1 januari de stekker eruit gaat, maar wil niet met naam genoemd worden. “Ik moet nog even voor ze werken.” Andere freelancers laten weten dat zij in afwachting zijn van een bijeenkomst met de redactie die binnenkort plaats zal vinden.

Dagblad NRC - ontstaan uit een fusie van de Rotterdamse NRC en het Amsterdamse Handelsblad - introduceerde in 2014 een wekelijks Rotterdams supplement bij de zaterdagkrant. “Vrijdag 14 november zetten we een nieuwe stap en lanceren het wekelijkse Rotterdam-katern. Daar ben ik bijzonder trots op, niet het minst omdat we, nadat de redactie in 2012 naar Amsterdam verhuisde, een ereschuld hebben af te lossen aan deze prachtige stad die ook mij vier jaar geleden in de armen heeft gesloten”, schreef voormalig hoofdredacteur Peter Vandermeersch in 2014 op de website van NRC.

“Het Rotterdam-katern wordt een wekelijkse bijlage met economisch, maatschappelijk, politiek en cultureel nieuws uit deze stad. Geschreven, geanalyseerd en becommentarieerd door NRC-journalisten die in Rotterdam leven, de stad kennen, ervan houden en daarom ook streng durven zijn als het moet.” Het Amsterdamse katern werd ietsje eerder, in 2013, gelanceerd.

Bekijk meer van

NRC

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Bob Lagaaij, 26 oktober 2022, 13:54

Ik heb nooit begrepen waarom NRC-abonnees in Amsterdam en Rotterdam voor hetzelfde geld m e e r krant kregen. Toen ik informeerde of ik als lezer n e t buiten Rotterdam ook de
wekelijkse bijlage voor die stad kon krijgen, hoorde ik niets.

Inge, 26 oktober 2022, 17:14

Vilamedia, villamedi… evenals…haastklusje? Of ook bezuinigingen bij Villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.