word actief nvj klein

— maandag 20 juni 2022, 15:02 | 0 reacties, praat mee

NPO sluit zich aan bij meldpunt ongewenste omgangsvormen MORES

De Nederlandse Publieke Omroep heeft zich aangesloten bij het centrale meldpunt ongewenste omgangsvormen voor de Nederlandse culturele en creatieve sector: MORES. Naast de al bestaande regelingen en vertrouwenspersonen, biedt dit alle (oud-)medewerkers van de NPO een extra mogelijkheid om melding te maken van ongewenst gedrag in werksituaties. Laatste wijziging: 20 juni 2022, 15:06

NPO-voorzitter Frederieke Leeflang noemt het een belangrijke aanvulling op de bestaande mogelijkheden die ze van harte ondersteunt: ‘Een veilige werkomgeving is een omgeving waar mensen zich vrij voelen om zichzelf te kunnen zijn en al hun ervaringen te delen, of deze nu positief of negatief zijn. Wij willen borgen dat onze mensen zich in alle gevallen ergens gehoord voelen.’

De extra meldmogelijkheid is ontstaan, omdat zich omstandigheden voor kunnen doen waarin bestaande voorzieningen niet toereikend zijn. Bijvoorbeeld wanneer er persoonlijke redenen zijn om niet binnen de eigen organisatie melding te doen of wanneer medewerkers tijdelijk of helemaal uit dienst zijn.

Anonimiteit melders
MORES is als onafhankelijk meldpunt speciaal gericht op de culturele en creatieve sector in Nederland. Voor de hele publiek omroep zal namens Mores één contactpersoon fungeren om zicht te houden op het totaal en om mogelijk verbanden of patronen te herkennen bij meerdere meldingen.

Het uitbrengen van geanonimiseerde rapportages van het aantal en de aard van ontvangen meldingen is onderdeel van de werkwijze van MORES. Organisaties kunnen hierdoor risicovolle situaties inschatten en waar nodig tijdig ingrijpen. Herleidbaarheid naar individuele melders is daarbij uitgesloten. Informatie wordt bovendien alleen met de organisatie gedeeld als de melder hier toestemming voor geeft.

Namen worden, tenzij er sprake is van een strafbaar feit, ook alleen met toestemming van de melder genoemd

Parapluconvenant
De NPO voert, naast aansluiting bij MORES, ook overleg met andere bedrijven in de mediasector, zoals RTL en Talpa, om te komen tot een sectorbreed convenant op het vlak van gewenst gedrag en een veilige werkomgeving.

Het is een ‘code’ voor de hele mediasector die gezien kan worden als een soort paraplu boven de regelingen die alle partijen zelf al hebben. Er wordt gestreefd om het convenant na de zomer in te laten gaan.

Bekijk meer van

NPO MORES

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.