— donderdag 23 april 2015, 09:02 | 0 reacties, praat mee

‘NPO grijpt macht in omroepland’

Ondanks stevige kritiek op het huidige beleid van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), gaat de NPO de teugels nog steviger aantrekken. Het beleidsplan 2016-2020, dat officieel pas in juni verschijnt maar waar de Volkskrant al een conceptversie van bezit, staat vol ambities die de rol van inviduele omroepen nog verder zal beperken. Er is al de nodige ontevredenheid over ingrepen in onder meer programmering en de invidiuele vrijheid van omroepen om te experimenteren, versobering van het aanbod van themakanalen en beperkingen voor het aanbieden van inhoud op internet en de eigen omroepsites. Daar verandert in 2016 niets aan, sterker: het NPO-bestuur verwacht dat omroepen meer autonomie gaan inleveren, omdat die "nu te veel hun eigen doelen nastreven", citeert de Volkskrant. De NPO wil zich modelleren naar voorbeeld van de BBC, waarbij omroepen vooral producties aanleveren. Ook partijen buiten de NPO of klassieke omroepstructuur kunnen straks - na een succsvolle pitch - programma's maken die op de publieke zenders te zien of horen zijn. Het conceptplan spreekt de hoop uit dat de veranderingen zonder strijd kunnen worden doorgevoerd. Laatste wijziging: 24 april 2015, 13:58

Conflict lijkt echter gegarandeerd, aangezien het plan van omroepen ook flexibiliteit rond het budget verwacht. “Omroepen wordt gevraagd hun begrotingen op hoofdlijnen te delen. Alle kosten die omroepen maken, worden onder de loep gelegd. ‘Daarnaast is behoefte aan [..] de inzet van reserves en vermogen ten behoeve van programmering”, aldus het plan.

De ruimte om te experimenteren op internet was al beperkt en het gangbare embedden van clips of programma’s niet meer mogelijk (dat moet verplicht op npo.nl worden bekeken, red.) - maar nu is ook delen via Facebook of YouTube niet toegestaan. Volgens het plan komen NPO-producties in zulke gevallen zonder context terecht in een commerciële omgeving waar de NPO er niet of nauwelijks invloed op heeft. “De uitvoering van onze missie komt dan in gevaar”, aldus het rapport.

Het internetbeleid krijgt vanuit omroepen en van communicatieprofessionals de nodige kritiek. Zoals de kijker niet meer op vaste tijden programma’s volgt, is die nu op nog meer platforms te vinden. Het toverwoord is ‘decentralisatie’. “Zorg dat je bent waar je publiek is en speel daar als publieke omroep een rol van waarde”, klinkt het advies. De NPO lijkt met ingang van 2016 het tegenovergestelde van plan.

De NPO wil nog een derde video-on-demand-dienst introduceren, met ‘tijdloze’ programma’s die de strijd aangaan met partijen als Netflix of Videoland. Ook komt er een ombudsman die de naleving van één journalistieke code voor alle NPO-actualiteitenprogramma’s gaat controleren.

Volkskrant: NPO doet greep naar de macht in omroepland

UPDATE De Volkskrant heeft ook een rondgang gemaakt langs enkele kopstukken in dit verhaal, van Henk Hagoort en Shula Rijxman (NPO) tot Jan Slagter (MAX) en Gerard Timmer (BNN-VARA). “Geen content op onze eigen sites? Dat kun je toch niet menen? Dan zegt zo’n Hagoort dat opmerkingen over Noord-Koreaanse praktijken door zijn ziel snijden, maar dat lok je dan toch zelf uit?”, aldus Slagter.

Bekijk meer van

NPO

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.