word studentlid

— maandag 25 oktober 2010, 15:18 | 6 reacties, praat mee

Novum Nieuws koopt WFA

Persbureau Novum Nieuws neemt fotopersbureau WFA over. Dat bevestigt Bram Bloemberg, directeur van Novum Nieuws desgevraagd. Bij WFA zijn 200 freelance fotografen aangesloten. Hun werk wordt voortaan ook aangeboden aan de klanten van Novum Nieuws. Directeur Etienne Werner van WFA houdt een minderheidsaandeel en wordt bij Novum hoofdredacteur van de fotoredactie. Laatste wijziging: 15 augustus 2013, 12:32

Een reden voor de verkoop is de moeilijke positie waarin WFA zich bevindt als gevolg van teruglopende omzet. Volgens Bloemberg is met de overeenkomst de continuïteit van de dienstverlening gewaarborgd. ‘Novum Nieuws voegt dit toe aan zijn palet van diensten. Op fotografie waren wij als Novum minder actief. We zijn dus erg blij met de aankoop en de komst van Etienne.’

Als gevolg van de teruglopende inkomsten, hebben de fotografen van WFA over 2009 een veer moeten laten. Ze hebben de helft van hun verdiensten uitgekeerd gekregen. Werner: ‘Dat is inmiddels achter de rug. Het was een jaar van wikken en wegen en dit is de uitkomst. Het geeft ook aan waarom de verkoop noodzakelijk was.’ Volgens Werner heeft de fotoraad van WFA een positief advies uitgebracht over de verkoop en de financiële afwikkeling.

De feitelijke overdracht van de werkzaamheden vindt begin november plaats. De werknemers van WFA verhuizen van Den Haag naar Amsterdam, waar Novum Nieuws is gevestigd. Er gaan geen banen verloren. Op termijn komen er mogelijk wel banen bij, aldus Bloemberg.

Bekijk meer van

WFA Novum

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

6 reacties

Robert Goddyn, 25 oktober 2010, 18:35

200 fotografen wie dan ? en krijgen ze dan 50 % betaald voor plaatsen van een foto dat was wel aan de fotografen die over 2009 rekeningen haden, je bent failliet of je bent het niet maar dan kun je de fotografen 100 % betalen

imo, 25 oktober 2010, 18:53

Dat zal wel niet met geld zijn gebeurd, dat ‘kopen’, want volgens mij is het niets waard.
Ik heb voor WFA gewerkt en ik vond het zeer zeer onprofessioneel.

Vooral de betaling. Na een maand of 5 krijg je een staatje van je geplaatste materiaal, dan mag je een factuur maken. Maar betalen? Dat doen we pas na 3,5 maand, of de helft, of helemaal niet. Dus als je een meer dan een half jaar op maar een klein deel van je verdiende geld wilt wachten, is WFA echt iets voor jou! :)

Dan de manier waarop Werners Foto Agentschap bijhoudt wie jouw beelden plaatst: We lezen de NL-kranten en kijken wat geplaatst is. Een degelijk systeem dat registreerd WIE er WAT download is er niet. Foto’s in buitenlandse kranten worden vaak alleen ‘gezien’ als JIJ ze zelf aandraagt als fotograaf.

Als fotograaf dus ver weg blijven bij die tent is mijn advies. Nog gratis ook!
PS, als je beeld in die beeldbank hebt staan en je bent ook ontevreden, laat het gewoon uit de database halen, dat recht heb je. Ze hebben de rechten niet gekocht.

Dus dat jaar van ‘wikken en wegen’ was meer een jaar van ‘pappen en nathouden’ ...

Hopelijk kan Novum de boel wat netter regelen met haar fotografen. Maar die gasten ogen ook niet altijd heel professioneel als je ze bezig ziet met die mini-video cameraatjes en twee stagair-achtige types.

Dus inderdaar @ dhr. Goddyn, van die 200 fotografen zijn er waarschijnlijk 195 die ooit eens zijn gebeld en daarna NOOIT meer iets met ze te maken wilden hebben .

Schandalig dat freelancers de helft moeten inleveren. Dan wil ik wel weten hoeveel directeur Etienne Werner heeft gecasht, want volgens mij hebben de freelancers dan nog wat van hem tegoed.
Weet iemand dat?

sneirra@hotmail.com, 26 oktober 2010, 13:41

Ik ben na 6 maanden nog steeds niet uitbetaald. Kan niet begrijpen dat ze zo’n primitief systeem hebben ter registratie van plaatsingen.
@imo ondanks alle “issues” zijn er nog behoorlijk wat fotografen die voor ze werken. Tijdens de formatie hadden ze meer dan een handvol fotografen tegelijk aan het werk in Den Haag…slecht of niet fotografen hebben blijkbaar (hoop op) geld harder nodig.

Robert Goddyn, 26 oktober 2010, 17:56

he he wakker blijven er werkt niemand van de 200 ? fotografen voor WFA ze leveren aan de fot’s in de hoop dat ze zelf zien (de fotografen) waar ze geplaats zijn en dan een reking indienen en dan 5 a 6 maanden wachten en dan later na 9 maanden horen dat je 50 % krijgt ja ja SLAPEN DOEN WE SNACHT en dan te weten dat Etienne zelf een fotograaf was voor Reuters, dus allen de foto’s uit de database laten halen en dan wil ik wel eens weten wat NOVUM gekocht heeft een lege fotoarchief met operhooft Etienne nou de veren mag hij zelf ergens op of in doen !!

Frank Viergever, 26 oktober 2010, 18:30

Nou, nou, wat een reacties. Ik ben dan zeker 1 van die 200…
Ja, ik geef direkt toe, dat WFA niet snel is met betalen. Ook ik heb daarover vaak geklaagd, vaak met grote vloeken. Maar ik ben altijd betaald. Ik ben het ook niet eens met de energieprijs en de huur en de politie en, en, en, en, en de huidige positie van beroepsfotografen.
En als ik heel eerlijk ben, betaal ik zelf ook niet graag en snel, maar ik betaal wel. We hebben het allemaal moeilijk, mede door alle idioten met een telefoon en de waan dat ze fotgraaf zijn. En er wordt zelfs door kranten naar gevraagd. Niet voor het nieuws, maar omdat het niets kost. Hebben jullie-om maar eens wat te noemen- het contract van De Telegraaf getekend? En zo ja, heb je het wel eens gelezen? Ik wens Etienne en Novum in ieder geval veel succes. En ook alle beroepsfotografen.

VidiPhoto, 28 oktober 2010, 16:36

Van harte eens met Frank. Bovendien, het systeem van ANP en HH is ook niet waterdicht. Kranten slaan foto’s vaak op in hun eigen beeldbank en melden herplaatsing niet. Kun je ook fluiten naar je centen. Volmaaktheid bestaat niet op deze aardkloot. WFA krijgt van mij een faire kans en met de eerste resultaten ben ik dik tevreden.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.