NOS wil soepelere opstelling Apple
De NOS wil dat Apple soepeler omgaat met het toestaan van zogenoemde apps voor de iPhone en iPad. Deze oproep deed Roeland Stekelenburg van de NOS tijdens een door Villamedia en Apple georganiseerde bijeenkomst over de iPad in Amsterdam. De NOS heeft momenteel als beleid dat zoveel mogelijk gewoon via websites moet, en niet via apps. Aan apps kleven namelijk de nodige nadelen, aldus Stekelenburg. Zo is een app lastiger te beheren, moet 30 procent van de opbrengsten aan Apple worden afgedragen en is een app veel minder flexibel dan het web. Meer bij NU.nl.
Praat mee
6 reacties
Paul Disco, 31 augustus 2010, 21:12
Tja, ik denk dat ze bij Apple er niet minder om slapen. Ik heb wel een paar vraagjes:
1. Waarom is een App lastiger te beheren?
2. Waarom is een App minder flexibel dan het web?
3. Voor gratis apps (ontwikkeld met geld van ons allemaal) is de bijdrage aan Apple: 0%. Waarom wil de NOS ge;d vragen voor Apps?
Het lijkt mij een belangrijk bericht, maar helemaal duidelijk is het me niet.
Dolf Rogmans, 31 augustus 2010, 22:00
@ Paul. Als toehoorder van de middag een poging tot antwoord:
1. Een website kun je zelf aanpassen. Een app moet ter goedkeuring naar Apple en dat duurt een onvoorspelbare tijd (tot 2 weken en soms langer). Even iets aanpassen kan dus niet.
2. Eigenlijk om dezelfde reden.
3. Dat is niet zozeer een NOS-verhaal, maar geldt voor andere aanbieders. Voor de NOS gaat inderdaad op 30 pct van 0 = 0. Roeland vraagt zich wel af waarom Apple voor de anderen de afdracht op 30 pct heeft gezet en niet bv 5 of 40 pct.
Damir T., 31 augustus 2010, 22:12
Niemand houdt ze toch tegen om alles via web te doen. De gebruikers gebruiken liever een native App dan een web App. Met een App kan je echter veel meer uit een apparaat als een iPad of iPhone halen.
Jan-Jaap Heij, 1 september 2010, 10:39
Het verschil tussen web apps en native apps wordt sinds HTML5 heeeeeeel snel kleiner. De komende iPad uitgave van De Pers wordt bijvoorbeeld een web app: we willen buiten Apple om kunnen distribueren. Of Apple een lichtelijk gepimpte versie van die web app in de store accepteert, zien we dan daarna wel weer.
We zijn er nu een maand of twee mee doende, we hebben er heel wat gedoe mee gehad en we gaan nog meer gedoe krijgen. Maar eigenlijk kan alles wat ik tot nu toe heb gezien bij native apps in een web app inmiddels ook - en over een half jaar kan dat zeker. Tegen veel lagere kosten, platform-onafhankelijk, en zonder de idiote hoeveelheden bandbreedte te gebruiken die veel apps van kranten nodig hebben om een beetje tot hun recht te komen. Twee nadelen: als je pech hebt mis je de app store als distributiekanaal (ons zou het niet heel veel kunnen schelen, maar wij hebben als gratis krant ook geen betaalmechanisme nodig - hetzelfde geldt natuurlijk voor de NOS), en je moet niet elke dag grote hoeveelheden exclusieve content voor de iPad/andere tablets toe willen voegen, want dat moet je een html-programmeur in dienst nemen.
En de installatie van zo’n web app is feitelijk nog simpeler dan de downlaoden via de store: je gaat naar een website, zet het icoon van die website op je beginscherm en klaar is kees. Als de NOS dat nou twee keer in het Journaal uitlegt, snapt iedereen die geintereseerd is in hun spullen het wel. En reken maar dat ze daar bij Apple wakker van zouden liggen…
Jan-Jaap Heij, 1 september 2010, 10:40
en sorry voor de tikfouten
Paul Disco, 1 september 2010, 17:35
Hmm, helder, interessante reacties. Ik zou als uitgever/producent ook denken: juist goed dat Apple zo’n winkel heeft waar betalen niet uitzonderlijk is. Beter 70% van 3 euro dan 100% van niks. Ik heb gewoon betaald voor Wired en de Iconist.
Kan me overigens niet voorstellen dat je een App bij voortduring wil wijzigen, dus de beheersproblematiek lijkt mij meevallen. Juist Apple heeft een stabiel besturingssysteem.
Maar goed, in zekere zin doet Apple wat Albert Heijn ook doet. Alleen is het schap bij Apple oneindig groot, hoeven zij het niet bij te vullen en er bederft niks. Opvallende, omdat door internet juist iedereen overal toegang tot heeft, maar dat distributeurs toch grote macht kunnen hebben. Ben benieuwd wat webapps daaraan gaan veranderen.