— woensdag 22 augustus 2018, 13:23 | 1 reactie, praat mee

Gedesillusioneerde NOS-nieuwsassistent verlaat China

Beveiligers ruimen op na het twaalfde Nationale Volkscongres in Beijing, China | How Hwee Young / EPA

Owen Guo is een nieuwsassistent die de afgelopen jaren in China voor diverse media werkte, waaronder de NOS. Hij verlaat de journalistiek om in Toronto te gaan studeren. Hij is na zeven jaar bemoeienis en tegenwerking volledig gedesillusioneerd over de kansen dat China ooit een normaal functionerende pers zal hebben.

In een lang afscheidsartikel beschijft hij diverse incidenten, onder meer in de periode dat hij veel met China-correspondent Marieke de Vries (NOS) werkte. Boze functionarisssen die zinnen geschrapt wilden zien, ambtenaren die Guo en De Vries een hele draaidag schaduwden en verhulde dreigementen aan het adres van zijn familie of, als dat niet helpt, de belofte van ‘een cadeautje’ in ruil voor het onderdrukken van bepaalde reportages.

“Het gedrag van lokale bestuurders - of dat nu intimiderend of ziekelijk vleiend was - maakte me misselijk. Het ondergroef mijn vertrouwen in Chinese ambtenaren en dwong me om serieus na te denken over de risico’s van het bedrijven van journalistiek in China”, schrijft Guo schrijft Guo in zijn afscheidsartikel Reflections Of A Chinese Reporter In Foreign Media.

Hij zegt zeven jaar geleden te hebben geweten dat hij er ooit genoeg van zou hebben. “Vandaag verlaat ik de journalistiek zonder illusies dat de persvrijheid in dit land ooit nog zal verbeteren. De krachten die verslaggeving beperken zijn nog net zo sterk als toen ik begon.”

Bekijk meer van

vaardigheden Owen Guo NOS China

Praat mee

1 reactie

Wim Theunisse, 23 augustus 2018, 00:32

Quote: Hij is na zeven jaar bemoeienis en tegenwerking volledig gedesillusioneerd over de kansen dat China ooit een normaal functionerende pers zal hebben. Einde citaat.

Mijn ervaring in China is dat de staatscontrole zo onvoorstelbaar totalitair is gelet op de gezichtsherkenning overal waar je gaat dat ik bang ben dat dit door de rest van de grootgraaiers wereldwijd wordt overgenomen en u en ik worden de dupe.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.