word studentlid

— donderdag 22 februari 2018, 08:53 | 0 reacties, praat mee

NOS gaat politieke advertenties Facebook analyseren

NOS gaat politieke advertenties Facebook analyseren
EPA

De NOS wil, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, samen met het journalistieke platform ProPublica politieke advertenties op Facebook in kaart brengen. Wie aan dat project wil meewerken wordt verzocht tijdelijk een plugin in de browser te installeren. Laatste wijziging: 22 februari 2018, 08:54

Deze browser-extensie stuurt Facebook-advertenties van politieke partijen door naar ProPublica, waar ze worden opgeslagen en geanalyseerd. De informatie wordt niet gekoppeld aan een gebruiker, aldus de NOS: “We kunnen niet zien welke advertenties jij hebt gezien, alleen dat ze zijn gezien door een van de gebruikers van de extensie.”

Politieke advertenties op Facebook kunnen zeer gericht worden ingezet. De analyse geeft inzicht waar politieke advertenties terecht komen en waar ze vandaan komen: mogelijk zijn het niet eens de partijen zelf die zich tot bepaalde gebruikers richten. Die vragen hopen we te beantwoorden, aldus de NOS.

Er is gekozen om te richten op Facebook, vanwege het bereik en omdat veel mensen Facebook vanaf de desktop gebruiken. Desktopbrowsers kunnen van plugins worden voorzien. Instagram en Snapchat zijn vooral mobiel populair. Twitter heeft wel veel desktopgebruikers, maar weer een kleiner bereik dan Facebook, aldus de NOS.

De Facebook Political Ad Collector is eerder gebruikt in samenwerking met onder meer The Guardian, Der Spiegel, Tagesschau, en de Süddeutsche Zeitung. De NOS is de eerste Nederlandse partner die de extensie inzet. Meer bij NOS

Bekijk meer van

ProPublica NOS Facebook

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.