— donderdag 22 februari 2018, 08:53 | 0 reacties, praat mee

NOS gaat politieke advertenties Facebook analyseren

EPA

De NOS wil, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, samen met het journalistieke platform ProPublica politieke advertenties op Facebook in kaart brengen. Wie aan dat project wil meewerken wordt verzocht tijdelijk een plugin in de browser te installeren.

Deze browser-extensie stuurt Facebook-advertenties van politieke partijen door naar ProPublica, waar ze worden opgeslagen en geanalyseerd. De informatie wordt niet gekoppeld aan een gebruiker, aldus de NOS: “We kunnen niet zien welke advertenties jij hebt gezien, alleen dat ze zijn gezien door een van de gebruikers van de extensie.”

Politieke advertenties op Facebook kunnen zeer gericht worden ingezet. De analyse geeft inzicht waar politieke advertenties terecht komen en waar ze vandaan komen: mogelijk zijn het niet eens de partijen zelf die zich tot bepaalde gebruikers richten. Die vragen hopen we te beantwoorden, aldus de NOS.

Er is gekozen om te richten op Facebook, vanwege het bereik en omdat veel mensen Facebook vanaf de desktop gebruiken. Desktopbrowsers kunnen van plugins worden voorzien. Instagram en Snapchat zijn vooral mobiel populair. Twitter heeft wel veel desktopgebruikers, maar weer een kleiner bereik dan Facebook, aldus de NOS.

De Facebook Political Ad Collector is eerder gebruikt in samenwerking met onder meer The Guardian, Der Spiegel, Tagesschau, en de Süddeutsche Zeitung. De NOS is de eerste Nederlandse partner die de extensie inzet. Meer bij NOS

Bekijk meer van

ProPublica NOS Facebook

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.