website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

NLPO: ‘Ziggo knijpt kleine omroepen uit’

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 22 februari 2019, 08:59

Foto: Hans van Dijk / Anefo

Foto: Hans van Dijk / Anefo

Nieuws Kabelexploitant Ziggo laat lokale omroepen twee keer betalen voor het transport van uitzendingen naar zijn distributiepunten. Daarmee onttrekt Ziggo zich aan de zogeheten must-carryverplichting. Dat stelt de het coördinatie- en samenwerkingsorgaan Nederlandse Lokale Publieke Omroep (NLPO) in een persbericht. De NLPO heeft een handhavingsverzoek ingediend bij het Commissariaat voor de Media.

“Alle partijeen erkennen dat deze verplichting begint bij de Media Gateway, het centrale punt op het Mediapark in Hilversum van waaruit de verspreiding van uitzendingen naar de consument plaatsvindt”, stelt NLPO-directeur Marc Visch. “De must-carryverplichting bepaalt dat de kosten voor de distributie vanaf de Media Gateway voor rekening van de distributeur zijn. Ziggo is de enige distributeur die dit consequent weigert. De mediareis dwingt op die manier lokale omroepen om deze kosten alsnog zelf op te hoesten.”

Volgens Visch moeten lokale omroepen ook al fors investeren om hun signaal naar de Media Gateway te brengen. Dat zij vervolgens het verspreiden van het signaal vanaf de Gateway naar de kijker ook voor hun rekening moeten nemen, betekent volgens de NLPO dat zij dubbel betalen. De kritiek van de NLPO krijgt bijval van de Tweede Kamer. Die nam in december een motie aan, waarin staat dat Ziggo lokale omroepen geen kosten in rekening mag brengen voor de distributie vanaf de Media Gateway naar abonnees.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.