— vrijdag 22 februari 2019, 08:59 | 0 reacties, praat mee

NLPO: ‘Ziggo knijpt kleine omroepen uit’

Foto: Hans van Dijk / Anefo

Kabelexploitant Ziggo laat lokale omroepen twee keer betalen voor het transport van uitzendingen naar zijn distributiepunten. Daarmee onttrekt Ziggo zich aan de zogeheten must-carryverplichting. Dat stelt de het coördinatie- en samenwerkingsorgaan Nederlandse Lokale Publieke Omroep (NLPO) in een persbericht. De NLPO heeft een handhavingsverzoek ingediend bij het Commissariaat voor de Media. Laatste wijziging: 22 februari 2019, 09:02

“Alle partijeen erkennen dat deze verplichting begint bij de Media Gateway, het centrale punt op het Mediapark in Hilversum van waaruit de verspreiding van uitzendingen naar de consument plaatsvindt”, stelt NLPO-directeur Marc Visch. “De must-carryverplichting bepaalt dat de kosten voor de distributie vanaf de Media Gateway voor rekening van de distributeur zijn. Ziggo is de enige distributeur die dit consequent weigert. De mediareis dwingt op die manier lokale omroepen om deze kosten alsnog zelf op te hoesten.”

Volgens Visch moeten lokale omroepen ook al fors investeren om hun signaal naar de Media Gateway te brengen. Dat zij vervolgens het verspreiden van het signaal vanaf de Gateway naar de kijker ook voor hun rekening moeten nemen, betekent volgens de NLPO dat zij dubbel betalen. De kritiek van de NLPO krijgt bijval van de Tweede Kamer. Die nam in december een motie aan, waarin staat dat Ziggo lokale omroepen geen kosten in rekening mag brengen voor de distributie vanaf de Media Gateway naar abonnees.

Bekijk meer van

Ziggo NLPO

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.