— vrijdag 11 mei 2012, 09:38

Blokkade ‘slag in gezicht vrij internet’

De Nederlandse Piratenpartij noemt het besluit van de rechtbank Den Haag om vrijwel alle grote internetaanbieders in Nederland te verplichten The Pirate Bay te blokkeren "een klap in het gezicht van het vrije internet." De Piratenpartij bood, nadat Ziggo en XS4ALL in een eerder oordeel al moesten blokkeren, een zogeheten proxy aan, waarmee de site via een omweg nog wel was te bereiken. Ook had het een lijst met andere proxies op de site staan. Van de rechter moet die lijst offline en mag ook de proxy niet langer in de lucht blijven. Linken naar andere proxies is ook niet meer toegestaan, onder dreiging van forse boetes. "Met dit vonnis in de hand zal BREIN naar alle generieke proxies gaan stappen om ze de filter op te leggen. De vrijheid om kennis en cultuur te vergaren heeft het verloren van de belangen van de entertainmentindustrie." Een andere verliezende partij, telecomgigant KPN, ziet nog een lichtpuntje, nu auteursrechtenorganisatie BREIN niet zelfstandig (en zonder gerechtelijke tussenkomst) de lijst met te blokkeren adressen mag uitbreiden.

Bekijk meer van

Ziggo XS4ALL The Pirate Bay

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.