Nieuwsonderwijs staat nog echt in de kinderschoenen

Nieuwsuur deed een rondvraag onder 190 docenten maatschappijleer over nieuws en media. Wat blijkt: hoewel scholen op verschillende manieren proberen kinderen mediawijzer te maken, maakt het onderwerp nog steeds geen structureel onderdeel uit van het onderwijs. Een algemene aanpak ontbreekt en er zijn grote verschillen tussen scholen, zo blijkt.
Dat moet echt anders, want ze leren niet goed hoe ze met nieuws om moeten gaan, terwijl dat cruciaal is als je leerlingen straks wil laten deelnemen aan de democratische samenleving”, schrijft Mariska Kleemans, onderzoeker van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze onderzocht de kennis die Nederlandse leerlingen hebben over nieuws en bekeek een aantal mediaonderwijsprogramma’s op scholen.
Tachtig procent van de ondervraagde leraren zegt het soms of regelmatig oneens te zijn met leerlingen over feiten. Een andere reactie van een docent: “Leerlingen zitten vol met complottheorieën en geloven de media en de overheid niet meer! Dit is heel zorgelijk. Ik ben zeker één op de drie lessen bij maatschappijleer of geschiedenis bezig met het ontkrachten hiervan.”
Femke Pluymert is coördinator van het project News Room. “Als jongeren wantrouwen hebben ten opzichte van traditionele media gaan ze sneller zelf op onderzoek uit. Wat op zich goed is. Maar je ziet als jongeren niet goed feiten van mening kunnen scheiden dat ze ook vatbaarder zijn voor nepnieuws of complottheorieën.” Pluymert adviseert docenten om vooral het gesprek aan te gaan. “Zo kunnen leerlingen erachter komen hoe je bronnen beoordeelt, hoe je erachter komt wanneer iets betrouwbaar is, en wanneer iets niet betrouwbaar is.” Meer bij de NOS
Praat mee