Nieuwe naam voor Stimuleringsfonds
Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker wil dat het Stimuleringsfonds voor de Pers een andere naam krijgt: namelijk Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dat staat in een brief (.pdf) aan de tweede Kamer over het belang van de schrijvende pers en journalistiek voor de samenleving. "Het fonds stimuleert de kwaliteit, diversiteit en onafhankelijkheid van de journalistiek door met geld, kennis en onderzoek de vernieuwing van de journalistieke infrastructuur te bevorderen. Het heeft daarvoor een jaarlijks budget van 2,3 miljoen euro. Het fonds steunt de journalistiek door vanuit een duidelijk omschreven verantwoordelijkheid met grote betrokkenheid en tegelijk respectvolle afstand, behulpzaam te zijn bij de zoektocht naar nieuwe rendabele uitgeefmodellen en journalistieke modellen. Dat heeft geleid tot aanpassingen in karakter (van geld naar kennis), werkveld (van persorgaan naar journalistieke infrastructuur) en werkwijze (van instituut naar service-gerichte organisatie)."
“Ik steun deze koersverandering. Om dat beter tot uitdrukking te brengen wil ik de naam van het fonds wijzigen in Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Ook wil ik in de Mediawet 2008 de wettelijke taak en instrumenten van het fonds aanpassen aan de nieuw gegroeide journalistieke realiteit en de werkwijze van het fonds.”
Verder schrijft Dekker dat hoewel digitalisering, globalisering en convergentie een ingrijpende invloed op de perssector hebben en advertentie-inkomsten teruglopen de overheid nog steeds een terughoudende rol voor zich ziet weggelegd. “Het belang van (redactionele) onafhankelijkheid gaat boven alles. Bovendien wil de overheid niet actief interveniëren in een marktsector die op eigen benen een economische en maatschappelijke functie vervult. Om die reden heeft financiële steun aan pers/journalistiek altijd een tijdelijk karakter en een bescheiden omvang.” Nieuwe businessmodellen in de perssector en innovatie zullen in de eerste plaats door de sector zelf ontwikkeld moeten worden.
De regio is voor Dekker ook een belangrijk aandachtspunt, zo blijkt uit de brief. Volgens hem zal de Raad voor Cultuur bijvoorbeeld in de toekomstverkenning over de publieke omroep ook specifiek aandacht besteden aan de regionale nieuwsvoorziening en de samenwerking in de regio.