data als kans

— vrijdag 12 juni 2020, 08:18 | 0 reacties, praat mee

Nieuw steunfonds biedt steun voor getroffen freelancers

© Pixabay

Belangenorganisaties uit de creatieve sector hebben een nieuw steunfonds opgericht, dat professionals die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis financieel moet ondersteunen. Ook freelance journalisten kunnen aanspraak maken op een deel van het geld uit dat fonds. Laatste wijziging: 25 juni 2020, 10:07

Het Steunfonds Rechtensector trekt daar vijf miljoen euro voor uit. Dat geld is afkomstig van collectieve beheersorganisaties Buma/Stemra, Sena, Lira, Vevam, Norma en Pictoright. De minister van OC&W heeft dat verdubbeld tot tien miljoen.

500.000 euro voor nieuwe projecten en werkbeurzen
Uit de pot krijgt Stichting Lira Fonds 500.000 euro om te besteden aan nieuwe projecten en werkbeurzen. Lira stelt daarnaast nog 400.000 euro uit eigen middelen beschikbaar voor het Sociaal Fonds Auteurs van de Auteursbond en dat van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Lira schrijft op haar website meerdere samenwerkingspartners gezocht te hebben om de regeling uit te voeren. Zo stelt de stichting 160.000 euro beschikbaar aan het Matchingfonds van de Coöperatie. Freelance journalisten kunnen daar vanaf 1 juli eenmalig een idee indienen voor een geschreven journalistieke productie en maximaal 2500 euro financiële steun bij krijgen.

Ook het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten krijgt geld uit de bestaande regeling. Het fonds ontvangt 10.000 euro voor de bestaande startsubsidie voor jonge journalisten. Voor scenarioschrijvers die een nieuw project starten is via de Auteursbond 165.000 startgeld beschikbaar. Onder schrijvers en vertalers kan eenzelfde bedrag worden verdeeld, ook via de Auteursbond.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.