word studentlid

— donderdag 15 september 2022, 11:44 | 0 reacties, praat mee

Transfer Thursday: politieke redactie van Nederlands Dagblad breidt uit en Magriet Vroomans stopt bij Radio 4

Transfer Thursday: politieke redactie van Nederlands Dagblad breidt uit en Magriet Vroomans stopt bij Radio 4
© Roos Koole/ANP

Bij het Nederlands Dagblad is er een nieuw gezicht op de politieke redactie in Den Haag en na 12,5 jaar stopt presentator Margriet Vroomans met het radioprogramma 'De ochtend van 4' op NPO Radio 4. Dit en nog veel meer in een kersverse Transfer Thursday, waarin Villamedia elke week de ontwikkelingen op de journalistieke arbeidsmarkt in de gaten houdt. Laatste wijziging: 16 september 2022, 08:39

De politieke redactie van Nieuwsuur wordt vanaf heden gecoördineerd door Steven Schoppert. Schoppert werkte eerder als freelance verslaggever voor Brandpunt+ (KRO-NCRV) en Nieuwsuur (NOS/NTR). Daarnaast regisseerde hij tv-programma’s en documentaires zoals ‘De Zorgkoningin’ en ‘Dit was Aad, goedenavond’. Schoppert is geen onbekende van de politieke verslaggeving: hij werkte in het verleden zo’n vijf jaar als politiek verslaggever voor RTL Nieuws.

Presentator Simone Walraven stapt over naar Omroep MAX. Vanaf januari 2023 presenteert ze namens de omroep het radioprogramma ‘De Avondstart’ op NPO Radio 5, zo laat de omroep weten. Walraven werkte en woonde in de afgelopen jaren in de VS en verhuist voor de omroep terug naar Nederland. ‘Omroep MAX voelt als een heel natuurlijk nieuw thuis. Het is de combinatie van sociale betrokkenheid, inclusiviteit en respect waarmee de programma’s worden gemaakt, door en voor mensen met veel levenservaring’, zegt ze in een persbericht van haar nieuwe werkgever. In de jaren 80 werkte Walraven voor de kersverse publieke omroep Veronica en was te horen op Radio 2 en Radio 3. Voor AVROTROS presenteerde ze enkele jaren ‘Simone’s Songlines’ op NPO Radio 2.

Pieter van der Wielen is deze week begonnen bij zijn nieuwe werkgever NRC. Van der Wielen was jarenlang presentator van het interviewprogramma Nooit Meer Slapen van de VPRO op NPO Radio 1 en presenteert nu de podcast ‘Het Uur’, waarin hij wekelijks een ‘toonaangevende gast’ ontvangt. ‘Hoe ziet de wereld eruit door de ogen van die persoon? En welke lessen draagt hij of zij uit?’ De podcastserie - die elke vrijdag verschijnt - werd afgetrapt met Royce de Vries, zoon van de vorig jaar juli vermoorde misdaadjournalist Peter R. de Vries.

Op NPO Radio 1 is Stephan Komduur deze week begonnen als vaste invaller van het programma ‘De Nieuws BV’ van BNNVARA. Komduur is in de randen van de dag al te horen als presentator van het programma ‘Vroeg’. Hij begon zijn radiocarrière bij de lokale omroepen van Nijmegen en Amsterdam. Eerder was hij ‘de enige stagiair ooit’ bij radioprogramma Mangiare!.

Pieter Yspeert maakte deze week zijn debuut als eindredacteur bij tv-programma Rondo van Ziggo Sport, waarin het Nederlandse en internationale voetbal besproken wordt.

Na 3,5 jaar keert Branko Eijssen terug in de media. ‘De afgelopen 3,5 jaar bij VDL Bus & Coach bv had ik niet willen missen. Het vakmanschap, de collegialiteit, de kansen die je in dit mooie familiebedrijf krijgt: ik besef waar ik afscheid van neem. Merci VDL Groep. Deze week ben ik gestart bij L1, een oude liefde. De samenwerking in het verleden smaakte naar meer. Ik krijg de kans te bouwen aan een bedrijf dat al 75 jaar de Limburgse blik op de wereld vangt’, schrijft Eijssen op LinkedIn.

Filemon Wesselink neemt afscheid van omroep BNNVARA en stapt over naar PowNed, zo laat zijn nieuwe werkgever weten. Wesselink werkte vanaf het begin van deze eeuw voor BNNVARA en diens voorganger BNN. Hij was de laatste persoon die een interview had met Pim Fortuyn voordat de politicus op het Hilversumse Mediapark werd doodgeschoten. Daarna werkte Wesselink voor talloze radio- en televisieprogramma’s van BNN en latere fusieomroep BNNVARA. Welke rol Wesselink precies bij PowNed krijgt, is nog onduidelijk.

In de komende drie maanden werkt Annelies Buit-Kooiman op de Leven-redactie van het Nederlands Dagblad. ‘Verhalen over opvoeden, opgroeien en gezinnen, maar ook duurzaamheid, onderwijs en cultuur’, laat ze weten.

En op dezelfde redactie van het Nederlands Dagblad is er een opvolger gevonden voor Auke van Eijsden, die overstapt naar Trouw. De plek van Van Eijsden wordt opgevuld door Niels van den Bovenkamp. ‘Ik laat zelden telefoons van tribunes vallen en heb een blinde vlek voor dubbele spaties’, schrijft Van den Bovenkamp op Twitter.

Roos Abelman en Tim de Wit vormen een presentatieduo voor het televisieprogrammma ‘Mediastorm’ (Human) op NPO 2. Ze buigen zich over kwesties zoals ‘hoe komt de publieke opinie tot stand? Hoe wordt die opinie gevoed door de mainstream media, sociale media, de politiek en het lobbycircuit?’. Roos Abelman presenteert de eerste vijf afleveringen, Tim de Wit presenteert de laatste vijf. Mediastorm is wekelijks te zien vanaf zaterdag 1 oktober om 22.10 uur bij HUMAN op NPO 2. ‘Ik blijf daarnaast voorlopig ook nog te horen bij Spraakmakers op NPO Radio1. Ik neem kortom langzaam de zenders over ;-)’, schrijft Abelman.

Tybalt Lambrecht begint per 19 septemver als hoofdredacteur bij Banijay Benelux voor het nieuwe seizoen van het televisieprogramma Big Brother. Daarna zal Lambrecht werken als eindredacteur van verschillende programma’s bij EndemolShine. Hij stapt over van Talpa/ITV Studio’s.

Bij Fabuch Social Cinema begint Lara Billie Rense als podcastmaker van een zevendelige serie over genderdiversiteit genaamd ‘HOI, IK BEN NIEUW!’. Billie Rense presenteerde jarenlang fulltime het radioprogramma ‘Nieuws en Co’ op NPO Radio 1 (NTR/NOS) en blijft voorlopig één dag per week, op vrijdag, te horen als presentator. Begin dit jaar maakte Billie Rense diens eerste uitzending als de ‘eerste non-binaire radiopresentator’.

Jeroen Jansen is bij VDS Publishers benoemd als hoofdredacteur van JFK Magazine en JFK Online. Hij neemt het stokje over van Willem Baars, die al sinds 2006 hoofdredacteur is en nu met pensioen gaat. Jeroen startte begon in 2011 bij JFK als stagiair, waarna hij opklom tot junior redacteur en uiteindelijk volwaardig redacteur. ‘Hij leverde vele bijdrages aan grote en fraaie producties voor JFK Magazine en JFK Online. Na een uitstap van drie jaar bij Talpa, laatstelijk als Chef Online van Hart van Nederland, keert hij weer terug bij JFK’, aldus de uitgever. ‘Mannen-lifestyle, zoals JFK dat brengt, is waar mijn grote passie ligt, en doordat ik al zo lang bij het merk betrokken ben geweest, heeft JFK een speciale plek in mijn hart’, zegjt Jansen.

In januari 2023 stopt Margriet Vroomans als presentator van ‘De ochtend van 4’ (KRO-NCRV) op NPO Radio 4. ‘Na 12,5 jaar is het tijd!’, schrijft Vroomans. Ze werkte voor ANWB, de Haagsche Courant, RTV Oost, de Wereldomroep en RTV West tot Vroomans in 1994 presentator werd van RTL Nieuws. In 1994 stapte ze over naar tv-programma NOVA, daarna was Vroomans te zien en te horen bij de NOS, de Wereldomroep, BNR Nieuwsradio, Kamerbreed en TweeVandaag.

Tips?
Nieuwe stap in je loopbaan of ken je iemand die een transfer maakt? Laat het Villamedia weten. Mail de redactie via redactie@villamedia.nl o.v.v. ‘Transfer’ of stuur je tip via Twitter, Instagram, Facebook of LinkedIn. Je mag ons ook taggen.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.