mgm nvj maart

— dinsdag 23 oktober 2012, 09:07

‘Newsnight-baas is uitleg verschuldigd’

Peter Rippon, de hoofdredacteur van het BBC-actualiteitenprogramma Newsnight, moet mogelijk verschijnen voor parlementariërs vanwege zijn "incorrecte of onvolledige" verklaringen in de rel rond presentator Jimmy Savile. De in 2011 overleden Savile wordt ervan verdacht honderden kinderen te hebben misbruikt, onder de dekmantel van zijn populaire Jim'll Fix It-serie. Een speciaal parlementair comité rond cultuur, media en sport zal op dinsdag spreken met de BBC-topman George Entwistle, bericht The Guardian. De sessie is live te volgen bij de BBC. Entwistle werkte in het verleden zelf voor Newsnight. Als zijn antwoorden de parlementariërs niet bevallen, zullen ook andere Newsnight-journalisten worden ondervraagd. Het comité heeft de macht een uitgebreider onderzoek te starten. Laatste wijziging: 23 oktober 2012, 14:03

Newsnight zou een exposé over Savile brengen, maar vanwege het volgens Rippon zwakke bewijs werd besloten de uitzending te schrappen. De Newsnight-journalisten waren daar ontevreden over en vreesden imagoschade voor de BBC, omdat het zou lijken dat de BBC de zaak in de doofpot wilde stoppen.

De BBC is zelf ook aan een onderzoek begonnen over de wijze waarop de Savile-zaak is aangepakt: nu, én in het verleden - want Savile blijkt gedurende zijn carrière vaker in beeld te zijn geweest rond kindermisbruik. Dat onderzoek leverde volgens de BBC nooit overtuigend bewijs op.

Het comité wil Rippon spreken over uitspraken die incorect bleken: zo stelde Rippon dat alle gevallen inmiddels bij de politie bekend waren - een claim die de BBC later zelf moest corrigeren. The Guardian heeft ook een overzicht gemaakt van andere incidenten bij de BBC, waaronder gemanipuleerde belspelletjes, misleiding bij Top Gear en een uit de hand gelopen telefoongrap van de populaire presentatoren Jonathan Ross en Russell Brand. Beiden stapten uiteindelijk op.

Bekijk meer van

BBC

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.