training eu starters

— maandag 12 januari 2015, 10:01 | 0 reacties, praat mee

Netjes: ‘31 januari weer een actie’

Eind december voerde journalist Rena Netjes actie voor de Egyptische ambassade in Den Haag. Ook in andere internationale steden werd er 29 december aandacht besteed aan de drie Al Jazeera-journalisten die vastzitten in Egypte. Peter Greste, Baher Ghorab en Mohamed Fadel Fahmy zitten daar nu ruim een jaar opgesloten. Vier dagen na de actie kwam naar buiten dat de drie Al Jazeera-journalisten een nieuw proces krijgen. Villamedia sprak met Rena Netjes over deze zaak. Laatste wijziging: 14 januari 2015, 13:26

Netjes is zeer tevreden over de actie. ‘Er waren in Den Haag ongeveer 25 mensen, waaronder mensen van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), Human Rights Watch en Amnesty International. De hashtag #JournalismIsNotACrime was trending op Twitter in Nederland. Daar ben ik erg blij mee,’ vertelt Netjes. Maar vooral de Al Jazeera-journalisten waren enthousiast over de actie. ‘Ik heb rechtstreeks contact met Mohamed Fadel Fahmy, hij was heel blij. De journalisten zijn vooral bang dat ze vergeten worden,’ aldus Netjes.

Volgens Netjes heeft deze actie mogelijk een steentje bijgedragen aan het nieuwe proces dat de journalisten nu krijgen. ‘Ik geloof werkelijk dat internationale aandacht en druk van buitenaf heeft gewerkt,’ vertelt Netjes. ‘Er zitten heel veel mensen in Egypte vast, maar er is nu alleen schot in deze zaak, al gaat het wel tergend langzaam. Egypte moet stevig balen van de continue aandacht.’

Netjes merkt wel dat de aandacht van politici voor de gevangenen in Egypte afneemt. ‘Politici lijken te vallen voor het idee dat de president van Egypte, Abdul Fatah al-Sisi (beter bekend als generaal Sisi), gesteund en dus niet bekritiseerd moet worden in de strijd tegen extremisten.’ Volgens Netjes verkoopt Sisi zichzelf als iemand die weer stabiliteit zal brengen in Egypte. ‘Ik denk niet dat je daar in moet trappen. Sisi zit in een mooi pakje, maar hij heeft meer mensen vermoord dan extremisten hebben gedaan,’ aldus Netjes. 

In Egypte zitten minder journalisten vast dan in Turkije, weet Netjes. ‘Maar in Turkije zijn dat voornamelijk lokale journalisten. Turkije heeft nog wel een beetje besef dat het onhandig is om westerse journalisten vast te zetten.’ Volgens Netjes heerst in Egypte een enorme hetze tegen buitenlandse media. ‘In Egypte denken ze dat westerse journalisten plotten uitvoeren om hun land onderuit te halen en te verdelen. Het is voor veiligheidsmannetjes dan geweldig om een westerse journalist op te kunnen pakken. Zo erg is het en dat is juist zo eng,’ aldus Netjes. 

Volgens Netjes lijkt het erop dat Turkije harde waarschuwingen afgeeft met de twee arrestaties van afgelopen week. Fréderike Geerdink en Mehmet Ülger werden door de Turkse politie opgepakt, maar later ook weer vrijgelaten. ‘Turkije lijkt niet zo knotsgek om westerse journalisten onschuldig een jaar lang vast te zetten. Het land lijkt gevoeliger voor bemiddeling met westerse politici.’

Netjes heeft voor 31 januari weer een nieuwe bijeenkomst gepland voor haar gevangen genomen collega’s. ‘In de Balie in Amsterdam, met als thema “Egypt, the forgotten revolution”, met de gevluchte Egyptische zanger Ramy Essam,’ aldus Netjes.

Bekijk meer van

Rena Netjes Egypte

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.