— maandag 11 januari 2021, 09:25 | 0 reacties, praat mee

Neil Sheehan, de journalist die de Pentagon Papers bemachtigde, overleden (84)

Neil Sheehan, de New York Times-journalist die in 1971 de geheime Pentagon Papers wereldkundig maakte, is op 84-jarige leeftijd overleden. Het is nooit bekend geworden hoe hij aan die papieren kwam, tot nu. Want de krant mocht na zijn dood pas het hele verhaal vertellen.

In de vroege jaren 60 was Sheehan oorlogsverslaggever in Vietnam. Ook nadat hij weer terug was in de VS bleef hij geïnteresseerd in die oorlog. Hij kwam in contact met Daniel Ellsberg, een oud-medewerker van het Amerikaanse ministerie van Defensie die eind jaren 60 had meegeschreven aan een vertrouwelijk rapport over de oorlog.

Uit zo’n 7000 geheime documenten bleek dat dat de opeenvolgende regeringen in de VS al vroeg twijfels hadden over de kansen op succes, beseften dat de oorlog niet te winnen was en dat de bevolking werd voorgelogen.

Sheehan won voor zijn berichtgeving over de Pentagon Papers de prestigieuze Amerikaanse Pulitzer Prize. Meer bij The New York Times  / NOS

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.