word studentlid

— donderdag 29 februari 2024, 16:25 | 1 reactie, praat mee

RKC Waalwijk verbreekt samenwerking met Nederlandse Sport Pers na ‘onheuse bejegening van sportfotografen’

RKC Waalwijk verbreekt samenwerking met Nederlandse Sport Pers na ‘onheuse bejegening van sportfotografen’
RKC Waalwijk mascotte RiKCy tijdens de Nederlandse Eredivisie wedstrijd tussen RKC Waalwijk en Feyenoord in het Mandemakers Stadion op 4 november 2023 in Waalwijk. - © Vincent Jannink/ANP

Voetbalclub RKC Waalwijk verbreekt haar samenwerking met de Nederlandse Sport Pers (NSP) na een reeks aan klachten van de NSP over 'onheuse bejegening van sportfotografen', nadat verschillende pogingen om de relatie over en weer te verbeteren zijn gestrand. Laatste wijziging: 29 februari 2024, 19:39

De NSP is uiteindelijk met haar klachten naar voetbalbond KNVB gestapt, iets dat niet in goede aarde viel bij de voetbalclub. De KNVB wilde in het conflict geen partij zijn omdat de bond van mening is dat ‘de club baas is in eigen huis’ en er vanuit gaat dat er een ‘veilige werkomgeving’ is voor fotografen. De NSP heeft dat vertrouwen reeds opgezegd.

De beslissing komt na een reeks incidenten in het stadion van RKC. Zo werd een fotograaf ‘fysiek bedreigd’ door een steward van de club, en werd er gedreigd een fotograaf uit het stadion te verwijderen nadat hij zijn doelcamera wilde plaatsen. De NSP benadrukt dat dit een handeling is die ‘in alle stadions in het betaald voetbal gewoon is toegsestaan’. De vakvereniging is van mening dat RKC onvoldoende gehoor heeft gegeven aan die reeks met klachten.

Eerder werd ook een clubfotograaf van het veld gehaald, ondanks dat hij zijn witte hesje droeg. De voetbalclub zei destijds dat hij zijn ‘twee verplichte accreditaties niet zichtbaar genoeg droeg’. ‘Dat is nogal lastig als je ook camera’s en lenzen voor de borst moet meedragen. Beloofde verontschuldigingen zijn door RKC niet nagekomen, verbeteringen in de behandeling van (foto)journalisten door stewards zijn uitgebleven’, zo stelt de NSP.

Naar aanleiding van de reeks incidenten is de NSP ‘in de ban gedaan’ door de club en regelt RKC voortaan haar eigen accreditaties. Volgens de NSP zijn er in een bestek van van negen maanden zo’n vier ‘serieuze klachten’ binnengekomen over het handelen van RKC jegens de pers, iets dat ‘nog nooit voorgekomen sinds de oprichting van de NSP in 1989’.

In een e-mail van Frank van Mosselveld, directeur van RKC, aan de NSP en in handen van Villamedia, schrijft hij dat er een ‘onwerkbare situatie’ is ontstaan tussen de club en NSP. In een andere e-mail maakt een persfotograaf melding van een incident waarin een steward zijn handen op de lens van de camera legt en tegenover de fotograaf zei de steward in kwestie: ‘Ik ga jou helemaal in elkaar trappen met je vuile tering kanker kop’.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 2 maart 2024, 13:43

Kan me er iets van voorstellen dat je als sportfotograa(g)f wordt tegen gewerkt.
Zeker als je bedenkt dat je bij amateur fotopersbureau tjes bent aangesloten die 95% uit amateurfotografen bestaat die daar langs de lijn zitten.
Dat heeft soms wel eens scheve gezichten bij de beroeps soort fotografen.
Dat de NPS die zich sportpers durft te noemen en deze amateurs een perskaart geeft en of hun accreditatie verzorgt neem ik ze zeer kwalijk.
Dus de vraag is dan wel waarom hebben sport fotografen lees amateurfotografen dan problemen.
Komt dit door hun vaak arrogante houding op het veld en ze zonder enig overleg met de suppoosten het veld op stormen.
Waarschijnlijk wel.
Ik kan me ook de frustraties voorstellen van de betreffende club die de NPS de wacht heeft aangezegd want in mijn ogen is het geld wat die perskaart oplevert belangrijker dan de beroeps sport fotograaf beschermen voor zo ver deze nog bestaan ik heb er een hard hoofd in.
Deze aanvragen sport fotografen dragen inderdaad meestal hun camera’s om hun nek iet wat een prof zelden zou doen al.was het maar van wegen het gewicht.
Ik heb er vele zien gaan en komen ,vaak lachen als ze.met hun laptopje en aluminium koffers het veld op.kwamen sjouwen.
Wij oud beroeps fotografen konden daar wel wel de humor van inziens.
Tja wij zijn ook jong geweest dus ik spreek uit ervaring van 50 jaar geleden.
Daarin tegen moet je als sportfotograad en of fotojournalist ergens de gelegenheid krijgen het vak te leren, laten we eerlijk zijn niemand wordt als prof fotograaf geboren toch.
Maar dat deze amateur soort fotografen die ik wel eens met afschuw zie laat staan de fotootjes bekijk op Orange pictures lopen de rillingen over mijn en oud collegas hun ruggen.
Dus ik kan het goed begrijpen dat ze geweerd worden als die NPS gewoon tegen betaling van een X bedrag per jaar kaartjes blijft uitgeven.
Laat ze eerst eens naar naar hun leden kijken en hun werk dan kunnen de echte ervaren sportfotografen ongestoord hun werk doen.
Maar ja een inschrijving van de KvK is voldoende bij de NPS voor een perskaart heb ik het idee daar wordt niet gekeken of je wel.een plaatje kan schieten of niet toch

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.