— zaterdag 1 augustus 2015, 20:45 | 0 reacties, praat mee

Nederlandse journalist 4,5 uur vast in Marokko

Wikimedia Commons

Freelance Noord-Afrika-correspondent Rik Goverde heeft vrijdag 4,5 uur lang op een Marokkaans politiebureau doorgebracht omdat hij volgens de Marokkaanse regering geen vergunning had om zijn werk te doen. Goverde was op terugweg van een interview toen zijn taxi aan de kant werd gezet en hij mee moest komen. Daarbij werden drie geheugenkaarten van zijn camera in beslag genomen.

“Acht maanden geleden heb ik mijn perskaart voor dit kalenderjaar aangevraagd en heb ik alle gevraagde informatie aangeleverd”, verklaart Goverde aan Villamedia. “Ze hebben nooit een besluit genomen over mijn aanvraag, ondanks herhaaldelijk verzoek. Officieel mag je zonder vergunning hier niet werken, maar ik ben van mening dat het tijdens de aanvraagprocedure zou moeten mogen.”

De Marokkaanse regering is volgens Goverde op de hoogte van zijn werk als journalist. “Meerdere journalisten die ik hier ken werken zonder perskaart.” Goverde benadrukt dat zijn reis naar het politiebureau geen arrestatie was en dat hij alleen meegenomen is. Toch is er een kans dat hij in de toekomst moet voorkomen. “Ik heb geweigerd de politieverklaring te ondertekenen en heb hem ook niet meegekregen. De officier van justitie beslist, maar ik vermoed dat het met een sisser afloopt.”

Bekijk meer van

Marokko

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.