— maandag 13 november 2023, 11:11 | 0 reacties, praat mee

Nederlandse documentairemaker Reber Dosky dagen vast in Turkije

Dosky in 2017, bij een discussie in De Balie over zijn documentaire 'Yezidi Girls', waarin enkele door terreurgroep ISIS ontvoerde Jezidi-vrouwen hun verhaal doen. | Jan Boeve / ANP

Turkije heeft vorige week de Nederlandse journalist en documentairemaker Reber Dosky drie dagen gevangen gehouden. Hij werd door agenten van de veiligheidsdienst opgewacht toen hij wilde terugvliegen naar Nederland. Dosky kon nog net zijn vriendin laten weten wat er gebeurde; zij waarschuwde daarop het Nederlandse consulaat. Laatste wijziging: 13 november 2023, 11:22

Dosky, die onder meer voor HUMAN documentaires maakte, werd volgens de agenten aangehouden in verband met terroristische activiteiten. Dosky was in Turkije voor een nieuw project. Onduidelijk is of dat project-in-wording de aanleiding was voor zijn aanhouding. In een reactie zegt Dosky: “Je weet nooit precies wat de trigger is. Ik neem aan dat het vanwege mijn werk is, dat ze er een terrorisme-stempel op drukten.”

Volgens Dosky had de aandacht vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken effect. “Ik kon duidelijk merken dat de agenten onder de indruk waren van de bemoeienis van de Nederlandse autoriteiten. Het leek alsof de Turkse agenten ook niet goed wisten wat ze met me aan moesten.”

Dosky werd overgebracht naar het uitzetcentrum in Şanlıurfa, waar hij onmenselijke omstandigheden zegt te hebben gezien - onder meer een migrant die als straf in een vrieskist werd gestopt. “Bij het appèl werd iemand gemist. Ik moest ze toen herinneren aan de vrieskist”, aldus Dosky.

Vakvereniging NVJ heeft na de arrestatie contact met Dosky en zijn partner opgenomen. Secretaris Thomas Bruning: “We zijn blij dat hij is vrijgelaten, maar het is vooralsnog onmogelijk voor Dosky om zijn werk in Turkije voort te zetten. Het is dieptriest dat kritische journalisten in Turkije klakkeloos kunnen worden opgepakt en uitgezet. De NVJ heeft de zaak onder de aandacht gebracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken en leden van de Tweede Kamer.”

Bekijk meer van

Turkije Reber Dosky

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.